Donosim dašak daleke Švedske na naš Župski pjat. Servirat ću vam, malo je reći savršeno pecivo koji je simbolično za naše goste Šveđane, koji nas u sezoni često posjećuju. Ovaj recept sam dobila od drage Sandre, koja me svojom pedantnošću i savršenim izborom delicija privukla. Okušala sam se napraviti svoje zarolano klupko, na prvi pogled jako kompliciranog izgleda imenom Kanelbullar. Dugo sam se mislila, jer mi je ta isprepletena ukusna kugla izgledala jaaaako komplicirano, ali sada se često u mom domu namotavaju u mirisno i slatko klupko. Ne zove se moja Sandra bez razloga na Instagramu Cukarin, hvala joj za svaki slatki recept. Ovo slatko pecivo s kombinacijom obilja kanjele i cukra, kad je gotovo privuče svojim mirisom mnoge prijatelje i poznanike u moj topli dom .
Kanelbullar
Sastojci za tijesto:
1,2 – 1,5 kg glatkog brašna
1 jaje
150 g šećera
150 g maslaca
500 ml mlijeka
1 mala žličica soli
50 g svježeg kvasca
Namaz:
80 g maslaca
17 g šećera
Dosta cimeta
2 žumanjka za mazanje
PRIPREMA:
U većoj posudi pomiješati sol,šećer i kvasac.
Mlijeko zagrijati i u njemu rastopiti maslac. Neka bude mlako kada ga dodate u gore navedene sastojke. Pomiješati rastopljeni maslac i mlijeko s ostalim sastojcima u posudi. Postupno dodavati brašno i umijesiti tijesto. Neka tijesto bude ni tvrdo a ni premekano. Pustite tijesto neka se odmara te da naraste duplo, nekih satak vremena.
Tijesto prepoloviti na 2 jednaka dijela. Prvi dio razvaljati na oko pola prsta debljine, namazati rastopljenim maslacem, posuti šećerom, te s dosta, baš dosta cimeta i prekriti drugim također razvaljanim tijestom. Ponovno razvaljati te rezati na trakice debljine 2cm koje ćete namotati u klupko.
Ja dodam uvijek neku svoju ideju pa sam ove svoje gore na fotografiji rolala spiralno i tako namotavala u klupko. Inače oni izgledaju baš kao tipične klupko lopte. Gotove Kanelbullare staviti u pleh s papirom za pečenje, premazat ih žumanjkom i posuti Pärlsocker/Hagel Zucker.
Pečem ih nekih 15ak minuta na 170 ̊ C. Kada dobiju zlatno žutu boju, možete ih slobodno tople servirati i uživati u toplom slatkom pecivu, okupanom u svima omiljenom cimetu.
Prvi griz toplog Kanelbullara ne dam nikome! 😉
Uz njih možete popiti kavicu, a ja sam sebi pripremila cijeđeni sok od crvene naranče s chia sjemenkama.
Dobar tek dragi moji Županetovci!
Uživajte i obavezno pokušajte napraviti Kanelbullar…
M.Grkeš