Aktualno Župske priče - Maro Zec

KUPARI OSAMDESETIH GODINA

Pripremio: Maro Zec

Kako je protekle dane aktualna tema u Župi o odgođenoj investiciji u bivšem vojnom odmaralištu Kupari, promislio sam kako bi bilo zanimljivo napisat koju riječ kako je prije rata bilo u Kuparima. Tražeći stare slike o Kuparima naišao sam na jedan intervju bivšeg upravitelja Kupara,pa ću prepisati neke zanimljive detalje iz njegovog sjećanja. Radi se o umirovljenom pukovniku bivše vojske koji je sedam godina bio upravitelj Kupara.

 

 

Tako on kaže da je za vrijeme njegov upravljanja izgrađen veliki dio kompleksa Kupari u to vrijeme procijenjenog na milijardu dolara. Kakva je to ljepota bila ,imali smo zatvoreni bazen kad ga u to doba ni Dubrovnik nije imao. U Kuparima je bilo izgrađeno 5 hotela, 2 pomoćna objekta i kamp, a zapošljavao je oko 600 ljudi.

U jednoj od vila koje su bile napravljene za Tita, često su dolazili visoki gosti koji su posjećivali državu. Pa tako on nabraja: njemački kancelar Vili Brant je u Kupare došao sa sinom, belgijski kralj Bodeun i kraljica Fabiola, kralj Nepala Birenda, predsjednici vlada Finske,Rumunjske, Poljske, a jedan od posljednjih gostiju od te kreme bio je Mihail Gorbačov posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza.

Kad je započeo rat u Hrvatskoj došao je kraj i Kuparima. Prvo su po objektima padale granate ispaljene sa ratnih brodova JNA, onda su rezervisti započeli pljačku svega i svačega.

Zanimljiv detalj iz njegovog razgovora bio je kad su u Kuparima odsjeli belgijski kraljevski par. Oni su s pratnjom bili u Dubrovniku i izrazili želju da se pričeste u crkvi Male braće na Stradunu, ali zbog gustog rasporeda, to te večeri nije bilo moguće i jedina opcija je bila da se misa i pričest obave sutradan u vili kojoj su odsjeli, a tu je za sedam dana trebao doći Tito.

Kako nisam htio da se to radi bez znanja predsjednika, dao sam zapovijed da se on obavijesti, kad se javio dao je dozvolu da se može. Napravljen je improvizirani oltar u salonu vile, došli su svećenici i sve je proteklo u najboljem redu.

Nadamo se da će doći do što skorije obnove Kupara.

Pozdrav!