Vjerovali ili ne, postoje ljudi koji čokoladu ne vole. Ne znam tko su, ali vjerojatno postoje. A oni koji je vole, oni je obožavaju. Čokolada ima svoje nezamjenjivo mjesto u pripremi ukusnih torta i slastica. Slastičari doslovno mogu čarati i od nje stvarati prava umjetnička djela.
Čudesna zrna kakaa su kamen temeljac proizvodnje čokolade. Sadrže hranjive tvari, enzime, proteine, ugljikohidrate, minerale poput fosfora, magnezija te mnoge vitamine.
Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito konzumiraju čokoladu/ kakao imaju niži krvni tlak od onih koji ne konzumiraju.
Tamna čokolada od 70% kakaa i više sadrži više antioksidansa od oraha i crnog vina. Čokolada je prirodan antidepresiv, sadrži tryptophan koji stvara serotonin ili kako ga zovu hormon sreće.
Čokolada nije samo delikatesa, čokolada je doživljaj.
Uživajte!
Torta od čokolade i oraha
Biskvit
10 bjelanaca
300 g šećera
300 g oraha
1 velika ožica octa
Podijeliti na 3 dijela i ispeći u kalupu 26.
Peći na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Krema
10 žumanjaca
200 g šećera u prahu
250 g masla
200 g čokolade
Na pari istući jaja i dodati čokoladu.
Kad se ohladi dodati maslo i šećer u prahu.
Ostaviti najmanje 3 sata u frižideru da se učvrsti (najbolje preko noći). Ukrasiti po želji.
Dobar tek!
Marija Grkeš