Ogroman je gušt kada se i zimi može uživati u slatkom zalogaju u kojem se nalazi Župska slatka i sočna smokva. Pripremajući zimnicu prošle godine, uhitila sam Župske smokve i pospremila ih u slatku deliciju. Napravila sam “Slatko od smokava” i stavila u teglice, u kojima je cukar brižno čuvao smokve do ove zime. Na jesen ove godine ovo čudo od smokava ćemo praviti skupa 😉
Napraviti jednostvan i brz kolač a pri tome ukusan, primamljivo je svakoj domaćici koja svaki vikend želi napraviti neki kolač za svoje ukućane. Ukoliko nemate nešto kao ovo moje “Slatko od smokava” možete koristiti kompot od domaćih jabuka (napomena: prilikom kuhanja kompota cukar staviti na kraju, a ne tijekom kuhanja jer usporava omekšavanje jabuka). Također, možete i staviti džem od bilo kojeg voća, samo neka ga bude obilato. Za velike slatkoljupce može i Nutella.
SASTOJCI :
5 jaja
2 šalice šećera (srednja veličina šalice)
3 šalice mlijeka
2 šalice ulja
6 šalica brašna
2 vanilija šećera
2 praška za pecivo
3 žlice ruma
Umutiti jaja i šećer, i dodati sve ostale sastojke. Dobro promiješati! U pleh staviti papir za pečenje i izliti pola smjese. U prethodno zagrijanoj pećnici, zapeći na 180 °C nekih 10ak minuta. Izvaditi iz peći i po blago zapečenoj smjesi dodati “Slatko od smokava”, džem ili što želite…. Preliti ostatkom smjese i peći na 160°C nekih 40ak minuta. Po potrebi smanjiti temperaturu tijekom pečenja! Jednostavno? Naravno.
Dobar tek svima! Želimo Vam sladak vikend…
Recept by M.Grkeš



