Aktualno Poljoprivreda

Što činiti prije pojave požara raslinja – 4/6

Požari raslinja, zaštita i postupci. Cilj je ovoga svojevrsnog vodiča od šest nastavaka upozoriti na opasnost od požara raslinja u Župi dubrovačkoj i kako tu opasnost svesti na što manju mjeru.

 

1/6 – Požari raslinja u Župi dubrovačkoj

2/6 – Tri područja zaštite kuća od požara raslinja

3/6 – Osobna priprema za slučaj požara raslinja

4/6 – Što činiti prije pojave požara raslinja

5/6 – Postupci tijekom trajanja požara raslinja

6/6 – Ponašanje ljudi pri požaru raslinja

 

(4/6) Što činiti prije pojave požara raslinja

 

Ne može se uvijek spriječiti ili zaustaviti požar, ali može se pripremiti da prođemo bez posljedica kad nam taj neželjen „gost“ dođe u „posjet“ u naše dvorište.

Treba biti spreman – Izraditi plan, pa bio to samo razgovor s obitelji ili susjedima što činiti prije i tijekom trajanja požara.

Planirati unaprijed – Veći požar u neposrednom okruženju uvelike će utjecati na početne aktivnosti oko gašenja i čovjek se može naći sam u borbi s požarnom stihijom. To se posebno odnosi na kuće na osami. Opasnost se može s dobrom pripremom umanjiti.

Zato, nakon što su poduzete preventivne protupožarne aktivnosti uređenja oko kuće, daljnje preporuke kako „dočekati“ požar su:

-spremiti zalihu pitke vode i hrane koju ne treba hladiti ili kuhati.

-spremiti prijenosni radio na baterije ili solarne ćelije, džepnu svjetiljku, opremu za kuhanje u nuždi, prijenosnu rasvjetu i baterije.

-za neke izuzetne životne prilike preporučljivo je osigurati prijenosni generator kako bi bilo struje za svjetlo i kuhanje.

-održavati zalihu prve medicinske pomoći za pomoć ozlijeđenima, dok ne stignu stručne osobe.

-izraditi plan ili se dogovoriti za eventualno izmještanje tako da svi članovi obitelji znaju kako, kamo i kad, brzo i sigurno napustiti kuću.

-imati plan za okolnost kako će članovi obitelji kontaktirati jedan s drugim ako su odijeljeni tijekom izmještanja (evakuacije).

-biti siguran da su svi članovi obitelji upoznati sa postupkom STANI, LEZI i VALJAJ SE, za slučaj da je njihovu odjeću zahvatilo požar.

 

Miše Miloslavić