Obavijesti Uncategorized

Večeras predstavljanje knjige don Mirka Maslaća

Bivši dugogodišnji župnik Župe Mlini, don Mirko Maslać u petak, 6. rujna u 20.00 sati u dvorani Općine Župa dubrovačka predstavit će svoju knjigu „MOJE ŽUPE – MOJI ŽUPLJANI“.  Don Mirko poziva sve svoje bivše župljane i ostale zainteresirane da dođu poslušati o čemu je riječ u ovoj zanimljivoj knjizi od 400 stranica. Tiskana je u malom broju primjeraka i moći će se kupiti po promotivnoj cijeni od 200 kuna. Knjigu će predstaviti  prof. Fani Perun, i urednik gosp. Ante Šoljić.

Prvi dio MOJE ŽUPE je o župama u kojima je služio, a drugi dio MOJI ŽUPLJANI su sprovodni govori kojima je ispratio brojne Župljane i Konavljane.

Mirko Maslać rođen je 20. veljače 1938. u Cerovici, župa Hrasno (BiH), od oca Stjepana i majke Anice Goluža. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, gimnaziju u Čapljini i Dubrovniku, a teologiju u Zadru. Zaređen je za svećenika u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.

Prva pastoralna iskustva mons. Maslać stekao je u župi Stravča, a od 1968. godine bio je župnik u Pločicama.

Don Mirko Župu Sv. Ilara preuzima u rujnu 1976. godine te u njoj ostaje sve do travnja 2003. S vjernicima te Župe je proveo i najteže razdoblje u novijoj povijesti te je tijekom okupacije Župe dubrovačke s njima bio u izbjeglištvu u Gradu.  Uz službu u Mlinima, 1993. godine prihvatio je i službu dekana Dubrovačkog dekanata.

Nakon odlaska iz Mlina don Mirko je služio u Župi Sv. Nikole u Cavtatu, gdje uz pastoral postaje i generalni vikar u Biskupiji, a pomagao je i u Župi Sv. Mihajla na Lapadu.  Odlaskom biskupa Puljića u Zadar, don Mirko je ostao delegat Apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije. Nakon toga bio je bolnički kapelan i ravnatelj Svećeničkog doma u Dubrovniku.