IZDVAJAMO Konavle

Edukacijsko-natjecateljski gastro događaj „Gusti od kobasica 2023.“

Ovog vikenda Udruga Agroturizam Konavle po četvrti put zaredom organizira edukacijsko-natjecateljski gastro događaj „Gusti od kobasica“.

Edukacijski dio programa održat će se u nedjelju 12. veljače 2023. g. s početkom u 16:00 sati u Samostanu sv. Vlaha, Pridvorje. Temu ovogodišnje edukacije: „Pršut, kralj trpeze“ održat će dr.sc. Mario Bratulić, načelnik općine Sv. Petar u Šumi i doktor znanosti iz područja biomedicine, veterine, javnog zdravstva i sigurnosti hrane te Ante Madir, dr.med.vet i izvršni direktor Klastera „Hrvatskog pršuta“. Uz edukaciju o pršutima, predavači će govoriti i o problemima kvarenja suhomesnatih proizvoda, a svi prisutni će moći postaviti i pitanja vezana za ovu temu.

Odmah nakon edukacije posjetitelji će u Zabavnom dijelu programa „Gusti od kobasica“ imati priliku kušati i usporediti španjolski i talijanski pršut te hrvatske pršute sa zaštićenom oznakom izvornosti iz Istare i Dalmacije. Paralelno će članovi Udruge Agroturizam Konavle raditi zajedničku konavosku kobasicu koja će se tijekom večeri pripremiti i degustirati. Uz muziku i vino, dodjelit će se diplome i pehari sudionicima natjecanja za „Najbolju domaću kobasicu dubrovačkog kraja“. U natjecanju sudjeluju svi proizvođači kobasica dubrovačkog kraja koji za svoje potrebe ili za potrebe tržišta proizvode kobasice, a koji svoje uzorke kobasica donesu u ured Agroturizma Konavle (Dom kulture, Gruda) tijekom četvrtka, 9. veljače u vremenu od 15 do 18 sati ili u petak, 10. veljače u vremenu od 9 do podne. Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 095 124 6333.

Postupak izbora za „Najbolju kobasicu dubrovačkog kraja“ će provesti nacionalni certificirani ocjenjivači te domaći stručnjaci, a moći će se pratiti i u javljanju uživo na Facebook stranici Agroturizma Konavle u subotu 11. veljače u večernjim satima.

Pokrovitelj manifestacije “Gusti od kobasica” već tradicionalno je Dubrovačko-neretvanska županija.