IZDVAJAMO Županija

Spektakularno otvaranje Pelješkog mosta

Uz “Himnu slobodi” i spektakularni vatromet otvoren je Pelješki most. Na svečanosti u Komarni, prigodni program pratili su brojni visoki uzvanici.

“Večeras svjedočimo ostvarenju hrvatskog sna” – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić. Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da svaki graditeljski projekt počinje vizijom koja u početku djeluje kao san. „Ovo je takav trenutak koji će zlatnim slovima ostati upisan u suvremenoj povijesti i Hrvatske i hrvatskog naroda. Duga povijest čežnje za spajanjem našeg teritorija napokon je ispunjena“ – naglasio je, uz ostalo, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Izaslanica predsjednice Europske komisije i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica kazala je kako je prije dvadeset godina sudjelovala u otvaranju Mosta dr. Franja Tuđmana te da joj je posebna čast predstavljati Europsku komisiju u ovom, kako je kazala povijesnom trenutku za Hrvatsku, dubrovački kraj, Dubrovnik i Europsku uniju. Video porukom se okupljenim obratio i kineski premijer Li Keqiang , koji je kazao kako Pelješki most održava prijateljske odnose Kine i Hrvatske.

„Ovo je potez u ravnini ključnih trenutaka koje su nam priuštili hrvatski branitelji kada se stvarala Hrvatske, kad se branila sloboda“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković dodavši da je Pelješki most realiziran skladno u pogledu političke volje, arhitektonski i izvedbeno.

“Mi smo Hrvatska, snažna nacija, ne velika brojem ali žilava i u svojoj povijesti ostvarili smo sve velike ciljeve, neka i ovaj most simbolizira našu snagu, ponos i jedinstvo. Neka nam živi vječno naša domovina Hrvatska”, poručio je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

“Nikad nećemo misliti isto o svim stvarima, ni ne trebamo. Sva razilaženja ne smiju nas odvratiti od služenja općem dobru i hrvatskim nacionalnim interesima. Niti jednog svog čovjeka ne smijemo ostaviti na vjetrometini”, istaknuo je, uz ostalo, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

U programu svečanosti koju je režirao Krešimir Dolenčić sudjelovali su brojni izvođači među kojima Dubrovački simfonijski orkestar pod vodstvo dirigenta Ivana Huta, Zbor Libertas, Ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split, FA Linđo, Klapa Kaše, Ansambl za ranu glazbu, Plazarius, Vokalni ansambl Sveti Blaž, Kumpanija Sveta Vincenca, Blato, Klapa Sveti Nikola iz Metkovića, Hrvatsko glazbeno društvo Sveta Cecilija iz Korčule, LADO Electro, glumci Srđana Šimunović, Nikša Kušelj i Frano Mašković, tenor Roko Radovan, violončelist Luka Šulić te Dubrovački trombunjeri.

Preko Pelješkog mosta tijekom svečane ceremonije preletjela je i akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krila Oluje. Nakon spektakularnog vatrometa prvi su Pelješkim mostom prošli automobili hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera i automobil kojeg “gradi” automobilistički as, Niko Pulić. Nakon njih mostom su prošli motoristi, pripadnici 1. i 4. gardijske brigade. Pelješki most blagoslovio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Obraćanje župana Nikole Dobroslavića na svečanom otvorenju Pelješkog mosta s dijelom pristupnih cesta:

Poštovani predsjedniče RH, predsjedniče Hrvatskoga sabora, predsjedniče Vlade RH, potpredsjednice Europske komisije, ministre prometa, ostali uzvanici, poštovani hrvatski branitelji, gospođe i gospodo,

večeras svjedočimo ostvarenju hrvatskog sna, Hrvatska je jedinstven teritorij, spojen nakon stoljeća, ovim monumentalnim mostom.

Od zastupnika Luke Bebića, preko župana Ivana Šprlje, Županijske Deklaracije o prometnoj izoliranosti iz 2009., Deklaracije o položaju i regionalnom statusu županije iz 2013., uz lutanja kojih je bilo, upornošću ove županije, odlučnošću i znanjem ove Hrvatske vlade, izgrađen je Pelješki most, s modernom cestom do Stona, koje danas puštamo u promet.

Zahvaljujem Vladi premijera Plenkovića, Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture i ministru Butkoviću, Hrvatskim cestama i svima drugima koji su pridonijeli ostvarenju ovoga povijesnog projekta. Ne zaboravljamo zahvalnost hrvatskim braniteljima za slobodu teritorija koje danas spajamo.

Zahvaljujem Europskoj komisiji na sufinanciranju ovoga projekta.

Odajem priznanje izvođačima radova, projektantu i drugima uključenim u provedbu projekta.

Pelješki most nije samo infrastrukturni projekt koji povezuje teritorij, nego je poticaj daljnjem gospodarskom razvoju, znači višu razinu kvalitete življenja naših ljudi, pretpostavka je ujednačenog razvoja županije. Most dakako znači i veću sigurnost krajnjega hrvatskog juga.

Pelješkom mostu veseli se cijela Hrvatska. Most je svehrvatski projekt, s nepodijeljenom podrškom naših građana.

Zvone večeras crkvena zvona i očituju hrvatsko zajedništvo. Imali smo zajedništvo u Domovinskom ratu. Imali smo ga za Pelješki most.

Treba nam zajedništvo u pitanjima obrane i sigurnosti, u zaštiti hrvatske kulture, jezika i književnosti od tuđih posezanja, osobito ovdje na hrvatskom jugu.

Neka naše zajedništvo bude poruka projekta Pelješkog mosta i neka ovaj, najvažniji hrvatski projekt, pruži pogled u budućnost našim mladima, a bude i zahvala na svemu pruženom onima koji su utkali dio sebe u slavnu prošlost Lijepe Naše.

Mi s našom Vladom idemo u daljnje povezivanje  krajnjega juga: brzim cestama i autocestom do Dubrovnika.

Na dan kad ispisujemo povijest, u ime svih naših sugrađana želim reći:

Hvala za Pelješki most!