IZDVAJAMO Konavle Županija

Dobroslavić i Lasić o crnogorskom svojatanju Prevlake

Župan Nikola Dobroslavić osvrnuo se na navode nekih službenih osoba iz Crne Gore u kojima se svojata Prevlaka.

-Prevlaka je nesporni hrvatski teritorij i o tome nema ni s kim bilo kakvih razgovora. Čudi me da se to dovodi u pitanje od strane neke službene osobe iz Crne Gore. Između Hrvatske i Crne Gore jedino nije identificirana granična crta na moru. To dvije države trebaju učiniti što prije, a ako se oko toga ne može postići dogovor može se ići pred Međunarodni sud. Mi smatramo da granica na moru ide crtom sredine u zaljevu.

Božo Lasić, načelnik Općine Konavle, na Facebooku je reagirao na izjavu crnogorskog šefa Uprave za nekretnine kako Crna Gora ima šanse u eventualnoj arbitraži oko Prevlake.

Ne mogu se ne osvrnuti na nedavno (ponovno) posezanje Crne Gore nad povijesnim hrvatskim i konavoskim teritorijem – Prevlakom. Ako i dolazi od jednog niže rangiranog činovnika, previše je.
Podsjetit ću ovom prilikom da je i otok Mamula katastarski pripadala nama, no to je sada manje bitno. I ovakvo pretendiranje na Prevlaku još je jednom jasno pokazalo koliko je bila mudra odluka prepustiti tvrđavu na rt Oštru Općini Konavle, a s ciljem obnove od strane Društva prijatelja dubrovačke starine.
To je ujedno i savršen odgovor svim dušebrižnicima koji su osporavali taj projekt čija će strateška vrijednost biti sve jasnija kako vrijeme bude odmicalo. Na tome želim jasno, nedvosmisleno i javno zahvaliti DPDS-u.
Taj objekt, na kojem vijori hrvatska zastava bit će u isto vrijeme muzej, utvrda i potvrda da Prevlaku nikada nikome nećemo prepustiti, a ujedno će biti okupljalište svim ljudima s miroljubivim i dobrim namjerama.
Da naš istočni susjedi imaju imalo obraza ovakve izjave sebi ne bi dopustili, no nažalost ovakvih istupa možemo očekivati sve više nakon tamošnje promjene vlasti.
Imam kao načelnik Općine Konavle i Konavljanin puno povjerenje u našu Vladu i premijera Andreja Plenkovića, da Hrvatska neće dati ni metra svoga teritorija. Preskupo smo platili slobodu da je tako olako pustimo.