IZDVAJAMO Obavijesti

OPĆINA DAJE NOVČANU POMOĆ ŽUPLJANIMA KOJI SU OSTALI BEZ POSLA

Zbog situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa , u kojoj su se mnogobrojne obitelji sa područja naše Općine našle u nezavidnoj financijskoj situaciji, u proračunu Općine Župa dubrovačka kroz Izmjene i dopune osigurana su sredstva u iznosu od 300.000, 00 kuna na stavci socijalne skrbi.
Vijećnici su danas prihvatili Odluku o privremenoj novčanoj pomoći koju je na sjednici Općinskog vijeća predstavila Katarina Barović, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti i kulturu:
„Nakon što smo sa Zavodom za zapošljavanje došli do brojke od 250- 300 ljudi koji su od 01.travnja pa nadalje ostali bez posla, formirali smo prijedlog Odluke sukladno kojoj se odobrava novčana pomoć u iznosu od 1.000,00 kuna jednokratno korisniku koji je zbog nepovoljne ekonomske situacije uzrokovane pandemijom dobio poslovno-uvjetovani otkaz, a koji je u prethodnoj, 2019. godini bio zaposlen minimalno 6 mjeseci.
Dakle pomoć dobiva pojedinac, a ne kućanstvo. Svoj status korisnik dokazuje potvrdom sa Zavoda za zapošljavanje iz koje mora biti razvidno da je trenutno nezaposlen i da je ostvarivao pravo na naknadu sa Zavoda . A one osobe koje su u 2019. godini bile bar 6 mjeseci u radnom odnosu i nisu ostvarile pravo na naknadu sa Zavoda svoj status dokazuju potvrdom o radu sa Hrvatskog zavoda za Mirovinsko osiguranje.
Na ovaj način koji ide kao trenutna mjera za pomoć najugroženijima u ovoj proračunskoj godini, Općina Župa dubrovačka želi olakšati svakodnevnicu svima koji su dobili otkaz ili im nije produžen ugovor o radu. U narednom periodu nastojat ćemo osigurati dodatna sredstva kako bi se pomoć ponovila.
Uz donesenu Odluku o privremenoj novčanoj pomoći, redovno se provodi Odluka o socijalnoj skrbi sukladno kojoj se obiteljima koje se trenutno nađu u nepovoljnoj financijskoj situaciji dodjeljuje Jednokratna novčana pomoć. Po istoj Odluci , s početkom nove školske godine dodijelit će se i pomoć obiteljima sa niskim primanjima za kupnju školskog pribora za svako dijete koje se redovno školuje. „