IZDVAJAMO Obavijesti

Održana sjednica Općinskog vijeća; Proračun umanjen za 3,6 milijuna kuna

Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća iznesen je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2020.godinu. Zbog utjecaja pandemije koronavirusa općinski proračun manji je za 3,6 milijuna kuna od planiranog.  Ukupno je planirano 65,5 milijuna kuna, a rebalansom proračun je smanjen na 61,9 milijuna kuna. Višak prihoda iz 2019. prenesen je u ovu kriznu godinu čime se pokriva manjak u 2020. uzrokovan pandemijom.

Većinom glasova vijećnika prihvaćeno je izvješće o radu načelnika za prvu polovicu 2020. godine.  Odlukom o izradi izmjena i dopuna UPU “Srebreno II” pokreće se postupak prenamjene 8,3 ha zemljišta koje u naravi predstavlja prostor autokampa Kupari u državnom vlasništvu te ostalih površina sjeverno od državne ceste D8.  S obzirom da na tom prostoru neće biti realiziran Kongresni centar kako je prvotno planirano, izmjenama i dopunama urbanističkog plana Općina će navedeni prostor pokušati zaštiti od prodaje i komercijalizacije stavljajući ga u funkciju javne namjene.

Na 23.sjednici Općinskog vijeća prihvaćena je odluka o privremenoj novčanoj pomoći žiteljima Župe dubrovačke koji su uslijed pandemije koronavirusa ostali bez posla.

U razdoblju od 1. do 10. srpnja ove godine zabilježen je osamdesetpostotni pad turističkih noćenja na području Općine Župa dubrovačka te je za ublažavanje posljedica slabije turističke sezone usvojen nastavak mjera umanjenja od plaćanja zakupnine za korištenje poslovnih prostora i javnih površina.

Izmjenom programa javnih potreba u športu sredstva Zajednice sportova smanjila su se za 25% te sa prvotnih 1.050.000,00 kn umanjila na 787.500,00 kuna.

Na današnjem vijeću donesena je i odluka o davanju suglasnosti za uključivanje Župe dubrovačke u sastav urbanog područja Dubrovnika, što je preduvjet za realizaciju projekata i lakše povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.