IZDVAJAMO Poljoprivreda

POZOR, PČELE!

Svakodnevno svjedočimo napretku tehnologije, pa smo već u uho stavili i zvuk dronova. Međutim, u ovo vrijeme premaljeća, nemojmo se čuditi normalnom prirodnom šumu iliti zujanju pčelinjeg roja. Izmjenjuju se kiša i lijepo vrijeme, sve buja, pa i pčele, sad im je stađon. Pčele su na Zemlji, pa i u Župi, miljune godišta prije nas i dronova te imaju pravo na svoj prostor.

Čovjek je pripitomio mnoge životinje i učinio ih domaćima, ali ne i pčele. Pčele je samo iskoristio, ali nije ukrotio njihov divlji zov. „Kad im padne na pamet“, a to je sad u proljeće, one u vidu roja odoše ća. Napuštaju košnicu ili neku svoju nastambu i evo ih u zraku strašeći ljude. Privremeno će sletjeti na neko za njih pogodno mjesto, dok se ne orijentiraju i odluče za svoju novu lokaciju.

Njihov let grubo zvuči i izaziva strah. U to vrijeme one su zaokupljene same sobom i iako zastrašujuće izgledaju, nisu toliko opasne. Opasne su kada ih se uznemirava ili kada brane svoje stanište.

Čujemo li šum, treba se ukloniti roju s puta, za svaki slučaj zatvoriti prozore i puštiti da se roj smiri. Ako su se smjestile negdje blizu nas, ne treba paničariti već pozvati nekog pčelara, komunalnu službu ili, ako su negdje na visini, zvati vatrogasce da ih „pokupu“.

Preventivno treba staviti neku mrežu na dimnjake jer pčelinji roj voli se nastaniti upravo na visini u dimnjake odakle ih je teško ukloniti.

Trebamo znati da ukoliko na Zemlji nestane pčela, čovjek iza toga može opstati tek malo godina, stoga poštujmo pčele.

Miše Miloslavić