IZDVAJAMO Obavijesti

Usvojen UPU KUPARI I; Stvoreni svi preduvjeti za realizaciju projekta

Općinsko vijeće Župe dubrovačke većinom glasova je donijelo novi Urbanistički plan uređenja Kupari I, dok su oporbeni vijećnici ostali suzdržani.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Jure Marić u uvodnom dijelu predstavio je ovaj iznimno važan i specifičan urbanistički plan te naglasio kako postupak njegovog donošenja traje više od deset godina. – Od 2010. godine mijenjale su se i Vlade i premijeri, ali naš je cilj ostao isti – kako revitalizirati postojeću turističku zonu Kupara, a da ostanu zadovoljene javne potrebe. Sve javne površine ostaju u vlasništvu Općine Župa dubrovačka.

-Moram se osvrnuti i na  komentare vezane uz Društvo arhitekata Dubrovnik i manipuliranje činjenicama koje su lako provjerljive – nastavio je pročelnik Marić. -Ovaj plan je specifičan i po tome što je imao dvije javne rasprave, svaku u trajanju od mjesec dana, nažalost ni na jednom javnom izlaganju unatoč pozivima nitko nije bio. Nakon toga su se davali razni komentari, premda nitko nije bio ni na uvidu u Općini, tako da komentari što je uvaženo, a što nije poprilično smiješno zvuče. Naši današnji gosti, članovi su Društva arhitekata Dubrovnik, doktorica Zrinka Rudež dugogodišnja ravnateljica Županijskog zavoda za urbanizam i prostorno planiranje, te arhitekt Marko Dabrović koji ima ugovor s investitorom,  i još par ljudi članova ne znaju za te apele, pitanje je kako funkcionira to Društvo, a nije prvi put da izbjegava komunikaciju, a daje očitovanja – kazao je pročelnik Marić.

Dr.sc. Zrinka Rudež, dipl. ing.arh iz tvrtke Urbanizam Dubrovnik d.o.o. koji je stručni izrađivač urbanističkog plana, predstavila je stručni dio plana.

-Treba napomenuti da je kroz ovaj kompleks predviđena kompletna fekalna i oborinska odvodnja što je posao stoljeća i za Župu dubrovačku, a indirektno i za investitora koji pokazuje hrabrost da se uhvati u koštac s kompliciranom problematikom. Svjesni činjenica koje svi baštinimo, a pogotovo Župljani, znamo da je Hotel Grand bio pionir turizma u Hrvatskoj. U dijalogu s Ministarstvom kulture usuglasili smo se i zajedničkim snagama postigli da se na optimalan način valorizira zatečeni građevniski fond , a istovremeno da se ne uguše želje investitora i kreativnost projektanata koje će uslijediti nakon usvajanja ovog plana. Osim onih najvažnijih, morali smo kontaktirati još pedesetak javno-pravnih tijela u više navrata od kojih smo dobili suglasnost, što znači da je ovaj plan usuglašen s kompletnim zakonodavstvom RH iz svih ovlasti. – kazala je dr.sc. Zrinka Rudež.