IZDVAJAMO

SUTRA ZAPOČINJE NASTAVA

Pregovori sa sindikatima su završeni – postigli smo kvalitetan dogovor koji omogućuje prekid štrajka i početak nastave od sutra ujutro. Kompromis je postignut u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcioniranja sustava obrazovanja – kazao je premijer Plenković nakon završetka današnjih pregovora sa sindikatima. Vlada je u trokoraku ponudila rast koeficijenata sljedećom dinamikom: 3% od 1. prosinca, dodatnih 1% od 1. lipnja 2020. te još 2% od 1. siječnja 2021. godine.

Štrajk je započeo 10. listopada. Prvo se u tri ciklusa provodio cirkularno, a od 19.studenog započeo je s frontalnom provedbom. Danas je 36. radni dan štrajka, a učenici su izgubili 16 dana nastave.

-Budući da smo prijatelji učitelja i profesora štrajk će biti plaćen, dani koji su bili u štrajku bit će plaćeni, očekujemo potporu predstavnika sindikata da nadoknada ne bude dodatno plaćena, imamo obvzu sada temeljem ovog dogovora i taj dogovor treba biti takav da nam sindikati pomognu da se stvari vrate u normalno funkcioniranje i ako je štrajk plaćen, fer je da nadoknada ne bude – kazao je premijer.

Na premijera se nadovezao i Branimir Mihalinec, predstavnik prosvjetara, kazavši kako “u takvoj situaciji je moralna obveza svih koji su sudjelovali u štrajku da sve izgubljeno nadoknade jer djeca ne smiju biti oštećena, ne smiju dobiti ništa manje nego što bi dobili da nije bilo štrajka i to poručujem roditleljima, zahvaljujem na njihovom strpljenju, nemojte brinuti, djeca neće biti oštećena i nastavnici će im dati sve što su trebali na opće zadovljstvo svih”, rekao je Mihalinec, a premijer dodao: “Kompromis za dobrobit djece, roditelja i normalnog funkcioniranja države.”