IZDVAJAMO

Blagdan Sveta tri kralja

Blagdan Sveta tri kralja

 

 

Danas slavimo Sveta tri kralja, kao jedan od  najstarijih katoličkih

blagdana.  Tri mudraca „s istoka“  kako zbori događaj opisan  u evanđelju po Mateju, pratili su zvijezdu repaticu i tako su došli pokloniti se novorođenom Isusu.

 

Kao tri mudraca imenom Melkior, Baltazar i Gašpar nosili su darove, čija simbolika je uistinu posebna. Mirta je darovana Isusu kao čovjeku, tamjan je darovan Isusu kao Bogu a zlato je darovano Isusu kao Kralju.

Prema tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sveta Jelena Križarica. Odande su kasnije odnesene u Milano i napokon u Köln, u veličanstvenu njemačku katedralu, u kojoj se nalaze i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije.

U ovim našim krajevima svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja obilježena je s nekoliko običaja. Jedan od njih je vezan uz blagoslov vode, odakle i naziv Vodokršće, koji se za ovaj blagdan može čuti na našem  jugu Hrvatske.

Dan uoči Sveta tri kralja u crkvi svećenik blagoslivlje vodu. Iz svake kuće jedna od žena dolazila bi u crkvu po blagoslovljenu vodu. Tom bi vodom domaćin kuće poškropio kuću, gospodarske zgrade, polja, voćnjake, vinograde i stoku. Ostatak vode bacio bi se na vatru, jer se “sveta” voda nije smjela prolijevati. Time je kuća i imanje sljedećih godinu dana bili pod Božjom zaštitom.