Aktualno IZDVAJAMO

RealDU: Kako podići nivo kvalitete u turističkom iznajmljivanju i upravljanju  nekretninama 

 

Novi Zakon o turizmu stavlja naglasak na održivost turističkih destinacija, uvodeći pritom  značajne promjene u uobičajene prakse, zato je obaveza svake lokalne zajednice da aktivno  sudjeluje u planiranju i implementaciji strategija za održivi razvoj turizma unutar svoje regije,  istaknuto je na manifestaciji RealDU koja se održava u Dubrovniku u organizaciji HGK-ŽK  Dubrovnik, uz partnerstvo Grada Dubrovnika. 

„Promjene koje oblikuju naše poslovno okruženje, a osobito sektor turizma, odvijaju se  iznimno brzo, možda čak brže nego u bilo kojem drugom području. Kako bismo ostali  konkurentni i uspješni, neophodno je ne samo brzo prilagoditi se ovim promjenama, već i, gdje  god je to moguće, anticipirati ih i proaktivno djelovati. Razumijevanje i predviđanje trendova  ključno je za usmjeravanje naših strategija i osiguranje održivog rasta i razvoja u dinamičnom  turističkom sektoru“, kazao je otvarajući skup Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK i  predsjednik Komore Zagreb. 

Ukidanje prireza, te izmjene Zakona o turizmu donijele su promjene u nekretninski sektor, što  je otvorilo mnoga pitanja, osobito u gradu Dubrovniku čija ekonomija počiva na turizmu. 

Na okruglom stolu pod naslovom Regulatorni i porezni tretman nekretnina, što nas čekasudjelovali su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir, zamjenica ravnatelja  Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan te potpredsjednica Udruženja posrednika u  prometu nekretninama HGK Jasminka Biliškov

Gradonačelnik Franković još je jednom potvrdio kako je Grad Dubrovnik među prvim lokalnim  zajednicama odlučio regulirati broj apartmana, te je povećao iznos paušalnog poreza za  iznajmljivače i poreza na kuće za odmor. Franković je posebno naglasio kako je održivost  grada i ljudi u njemu primarni cilj ove gradske uprave. 

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako je u Hrvatskoj oko 400 tisuća praznih stanova dok je u  Dubrovniku od 24 tisuće stambene jedinice, 4 tisuće praznih jedinica.  

Statistike potvrđuju da tržište nekretnina usporava, lani je prodano manje stanova i kuća u odnosu na 2022. godinu. 

„U zadnjih pola godine došlo je do stabilizacije cijena nekretnina, uz to, velika je razlika između  tražene i realizirane cijene, realizirana cijena kvadrata niža je od 10 do 20 posto. No ne  očekujemo veći pad cijena, na tržištu postoji nestašica manjih stanova i novogradnje“, kazala  je Biliškov,. 

Dodala je da su cijene nekretnina u Hrvatskoj vrlo visoke, približavaju se razinama u  zapadnim europskim zemljama, zbog čega je mladim obiteljima vlastiti stambeni prostor  postao nedostižan. Veći gradovi rade na programima priuštivog stanovanja, pa je, zaključuje  Biliškov, poželjna hitna intervenciju države kako bi se što prije riješio problem. 

Problematika stanovanja u najvećoj mjeri danas pogađa mlade. Ono nije važno samo za  pojedinog građanina, već i za cijelu obitelj, gospodarstvo i državu. Prema podacima  Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine o priuštivosti stanova u  hrvatskim gradovima, u Vukovaru se za prosječnu godišnju plaću može kupiti 21,8 kvadrata,  u Zagrebu 6,7, Splitu 3,8, a u Dubrovniku tek 3,2 kvadrata. Razliku između tržišne cijene stana  i priuštivosti mora netko nadoknaditi. Za priuštivo stanovanje Njemačka izdvaja 7,2 posto BDP 

a, Austrija 5,3, a Finska 7 posto. Hrvatska izdvaja samo tri posto. Zbog svega navedenog,  zaključeno je kako je neizbježno suočiti se s izazovima i tražiti načine kako odgovoriti na njih.

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada  Dubrovnika Božo Benić predstavio je izmjene GUP-a, dok je Ivana Brnin, pročelnica  Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, prezentirala plan priuštivog stanovanja u  Dubrovniku. 

Manifestacija RealDU imala je za cilj podići nivo kvalitete u kupoprodaji nekretnina, u  turističkom iznajmljivanju, ali i održavanju nekretnina. Zadnjih godina zamjetan je trend rasta  potreba za tzv. property menagementom ili održavanjem nekretnina. Takve usluge trebaju  investitori u nekretnine, ali i privatni iznajmljivači te građani u svojim kućanstvima.  

Slavica Grkeš, potpredsjednica Strukovne grupe putničkih agencija, predstavila je sustav  rezervacija i održavanja nekretnina, od početnog prostora željnog renovacije do potpune  realizacije turističkog objekta. 

Davorin Krešić, potpredsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina ŽK  Dubrovnik, predstavio je potencijale voditelja projekta koji zastupaju investitora i djeluju u  njegovo ime i za njegov račun. Vedrana Kelleher, predsjednica Strukovne grupe posrednika  u prometu nekretnina ŽK Dubrovnik, posjetitelje je upoznala s pripremanjem doma za prodaju  ili najam, tzv. home staging.  

Teme kao što su geodetska izmjera, utvrđivanje i obnova međa, parcelacija, upis u  gruntovnicu, etažiranje i legalizacija u svom izlaganju predstavile su Nataša Kapov Kostovski i Silvia Šumberac, ovlaštene inženjerke geodezije.