Aktualno IZDVAJAMO

Svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice Župe dubrovačke Gospe od Obrane

Blagdan nebeske zaštitnice Župe dubrovačke Gospe od Obrane svečano je proslavljen na prvu nedjelju u mjesecu svibnju, a ove godine je to bila nedjelja 1. svibnja, kod Gospine crkvice na Dubcu.

Ispred župne crkve sv. Marije Magdalene, nakon jutarnje mise, po lijepom vremenu krenula je procesija prema svetištu gdje je središnje misno slavlje predvodio župnik župe sv. Ilara u Mlinima don Miljenko Babaić. Koncelebrirao je župnik don Vilim Petrović, a asistirao đakon don Jure Paponja.

Na početku propovijedi župnik Babaić je kazao kako nije uvijek lako istinski živjeti Isusov nauk. Potrebno je, a nije ugodno sebi postaviti pitanja kako je moguće ispovijedati vjeru u Isusa Krista, a onda činiti zla djela. Propovjednik je naveo neke primjere iz Domovinskog rata kao i onoga što se događa sada u Ukrajini, ali i primjere iz drugih dijelova svijeta.

„Gdje smo mi s našom vjerom? Donosimo li plodove Uskrsa? Gdje bacamo svoju mrežu života?”, upitao se župnik Babaić potičući vjernike na promišljanje. Također je u propovijedi spomenuo aktualnu situaciju iseljavanja iz domovine primijetivši kako su se sv. Josip i Blažena Djevica Marija vratili iz Egipta u svoju zemlju jer je ona Isusov dom.

Tijekom dana slavljeno je više misa u ovom svetištu, a predvodili su ih redovnici franjevci, dominikanci i isusovci. Na misama na otvorenom sudjelovao je veliki broj vjernika iz župa s područja Župe dubrovačke kao i hodočasnici iz drugih župa.

 

A.T.