IZDVAJAMO Županija

PROJEKT SeaClear: U budućnosti podmorje od smeća neće čistiti ronioci već roboti!

U sklopu županijske manifestacije Eko rujan, u Dubrovniku je u srijedu održana konferencija za medije na temu partnerskog sastanka i preliminarnih testiranja u sklopu projekta SeaClear kojim se razvija autonomni sustav robota za prikupljanje otpada iz mora.

Naime, 15. i 16. rujna u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, u prostorima Studentskog doma i Sveučilišnog kompleksa na Bistrini, održava se partnerski sastanak projekta SeaClear, trenutno jednog od najzanimljivijih akcija na sceni projekata financiranih EU sredstvima. Fokusna aktivnost je razvoj prototipa autonomnog sustava robota za prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode. Kao prateće događanje partnerskom sastanku, Sveučilište u Dubrovniku zajedno sa stručnim dijelom konzorcija, provodi preliminarna testiranja dijelova autonomnog sustava robota u akvatoriju Lokruma.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je ovom prilikom kako je hrvatsko more čisto, ali ipak ima veliku količinu stvari koje tamo ne pripadaju.
”Mi smo ih do sada uklanjali uz pomoć ronioca kojima smo zahvalni na tomu. Uz ovaj projekt će to raditi roboti što će olakšati posebno na onim mjestima koja nisu dostupna. Vjerujem kako ćemo uz pomoć robota dobiti kvalitetno rješenje za čisto podmorje”, rekao je župan Dobroslavić.

Prorektorica za znanost Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević istaknula je kako dubrovačko sveučilište provodi oko 40 projekata od kojih je veliki dio povezan s istraživanjima mora i praćenja ekosustava.
”Drago mi je da se bavimo time i da pokušavamo pronaći rješenja za antropogene utjecaje koji su sve jači na Jadranu. Sredozemno more je trenutno jedno od najonečišćenijih na svijetu, a Jadran je samo mali zaljev. Često mu tepamo kako je kristalno čist, ali potrebna je puno veća zaštita”, rekla je Pečarević te se zahvalila Dubrovačko-neretvanskoj županiji što je prepoznala taj problem koji se rješava na više razina, kroz niz akcija i istraživanja.

Voditeljica projekta SeaClear za Sveučilište u Dubrovniku Ivana Palunko pojasnila je kako je ovaj projekt zbog koronavirusa demonstriran tek nakon 18 mjeseci od istraživanja. On je prema njezinom mišljenju važan zbog razvoja sustava i umjetne inteligencije.

Vodeći partner projekta SeaClear Bart De Schutter s nizozemskog sveučilišta naglasio je kako će ovaj projekt pospješiti čistoću mora.
”Osnovna ideja je koristiti autonomne robote koji su operativniji umjesto ronioca. U cjelokupnom sustavu koristimo bespilotne letjelice, a jedan od podvodnih robota se koristi kao kamera kako bi locirao otpad, dok drugi robot putem hvataljke taj otpad prikuplja i stavlja u odgovarajuću košaricu”, rekao je De Schutter.

SeaClear ukupni proračun iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. Jedini hrvatski partneri su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku. Prijavljen je na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020., shema financiranja znanstveno-inovacijska (RIA) te je od ukupno 56 prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje.