IZDVAJAMO Odgoj i obrazovanje

Završena edukacija „Inkluzija djece s teškoćama u razvoju“ u Dječjem vrtiću „Župa dubrovačka“

U Dječjem vrtiću „Župa dubrovačka“ održana je edukacija „Inkluzija djece s teškoćama u razvoju“ koja je provedena tijekom tri vikenda – 14. i 15. svibnja, 28. i 29. svibnja te 12. lipnja 2021. godine. Voditeljica edukacije bila je edukacijska rehabilitatorica Renata Kubelka, mr.educ.rehab., savjetnica i stručna suradnica iz Dječjeg vrtića „Špansko“ u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „Korak po korak“.

Edukaciji su prisustvovale ravnateljica, edukacijska rehabilitatorica, pedagoginja i odgajateljice iz Dječjeg vrtića „Župa dubrovačka“. Edukacija je provedena u Dječjem vrtiću „Župa dubrovačka“ skladu s epidemiološkim mjerama, a obuhvaćala je teorijska izlaganja voditeljice i interaktive radionice za sve polaznice.

Prvi dan započeo je uvodnom temom o stvaranju inkluzivnih odgojno-obrazovnih skupina, a nastavilo se upoznavanjem s karakteristikama različitih teškoća, zatim temom planiranja individualiziranog odgojno-obrazovnog plana i pravima djece s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj. Osim navedenih, jedna od važnih tema bila je prilagodba prostorno – materijalnog okruženja i suradnički odnosi s roditeljima.

Za djelatnice Dječjeg vrtića „Župa dubrovačka“ navedena edukacija pružila je okvir za organiziranje sustava podrške u vrtiću u uvjetima inkluzije. Kroz edukaciju voditeljica je usmjerila pažnju na tri bitna elementa za ostvarivanje inkluzije: organiziran stručni tim, individualiziran odgojno-obrazovni plan i materijalne prilagodbe u vrtiću.

Navedena edukacija u potpunosti je financirana sredstvima Europske unije dobivenim iz projekta „Unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja dječjeg vrtića Općine Župa dubrovačka“ iz Europskog socijalnog fonda, UP.02.2.2.08.0072.