Aktualno

SILVIO NARDELLI Stvorili smo preduvjete za velike projekte, želim biti sudionikom njihove realizacije

Općinski načelnik Silvio Nardelli na lokalnim izborima za dva dana ide po svoj novi mandat.  Na svim dosadašnjim izborima je neposredno izabran uz natpolovično povjerenje birača u prvom izbornom krugu.

–  Očekujem da ću i ovaj put dobiti povjerenje birača, jer dugi niz godina predano obnašam dužnost načelnika. Kroz sve ove godine od kako sam na čelu općine realizirani su brojni projekti, ali dosta je i započetih čiji se završetak očekuje u narednom periodu.  Kad se sjetim koliko je truda i muke uloženo u stvaranje preduvjeta za realizaciju velikih projekata od urbanističkih planova, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i slično, želim biti sudionikom njihove konačne realizacije. To se prvenstveno odnosi na turističke zone Kupari i Plat. Općina je sve pripremila i izvršila sve svoje obaveze, stoga se iskreno nadam da ćemo u sljedećem mandatu zatvoriti i ovo poglavlje koje je od velikog značaja. Također to očekujem i za niz drugih projekata koji se tiču komunalne infrastrukture, prvenstveno mislim na kanalizaciju, izgradnju prometnica, a konačno se nadam i početku izgradnji brze ceste .

Župu dubrovačku u narednom razdoblju očekuju investicije u obrazovanju, a kao najznačajniju Nardelli ističe dogradnju školske zgrade na Mljekari čijim bi se završetkom zgrada „stare škole“ na Mljekari vratila svrsi za koju je i izgrađena, za potrebe  društvenog i kulturnog života te župskih udruga građana.

–  Na  već kupljenom zemljištu pored sadašnje zgrade dogradit ćemo školu na Mljekari kako bi zadovoljila sve potrebe osnovnoškolskog obrazovanja u Župi.   Samim završetkom te zgrade, zgrada “stare škole“  prenamjenit će se prvenstveno za potrebe kulturnog i društvenog života.
U narednom periodu cilj nam je  napraviti Kulturno informativni centar Antun Miloslavić sukladno već potpisanom sporazumu sa zakladom u sklopu kojeg ćemo otvoriti knjižnicu. Zgradu Blagajne u Mandaljeni vratit ćemo prvoj i osnovnoj namjeni ,a to je kultura. Svi objekti djelovat će kroz Javnu ustanovu u kulturi. I dalje ćemo financirati programske djelatnosti svih udruga u kulturi.

U predškolskom obrazovanju realiziranim EU projektom od 12,7 milijuna kuna u ovom trenutku zadovoljavamo sve potrebe Župe dubrovačke,  i ne samo da zadovoljavamo nego smo povećali standarde, zaposlili smo nove ljude povećali stručni pedagoški tim, produžili radno vrijeme vrtića i uveli rad subotom. Ovaj EU projekt završavamo u srpnju, a već smo se kandidirali za novi u vrijednosti od 6 milijuna kuna  i prošli prvi krug , očekujem da ćemo i ta sredstva dobiti i nastaviti s pojačanim programom rada vrtića.

Novu  zgradu vrtića u Kuparima  radit ćemo kada se za to steknu uvjeti,  jer upravo na toj dionici Hrvatske vode moraju odraditi projekt rekonstrukcije korita Tarante i njenih pritoka. Kad se taj projekt završi, krećemo u realizaciju nove zgrade vrtića. Međutim, mi i u ovom trenutku s postojećim kapacitetima zadovoljavamo sve potrebe Župe dubrovačke.

Među najznačajnijim infrastrukturnim projektima  u narednom razdoblju načelnik posebno ističe izgradnju kanalizacije Čibače te poručuje „Čibača nam je prioritet . Uz to naravno paralelno radiomo projekt aglomeracije.“ 

–  Pred potpisivanjem smo ugovora za realizaciju prve faze kanalizacije Čibače vrijednosti 3,5 milijuna kuna s PDV-om, riječ je o dionici između Puta dr. Ante Starčevića i Kupara. Međutim, mi smo već napravili glavne projekte i podnijeli zahtjev za građevinsku dozvolu za drugu fazu, a treća faza kanalizacije Čibače i Poslovne zone je u projektiranju. Očekujem da ćemo uz pomoć Hrvatskih voda, što nam je potvrđeno prije par dana na sastanku u narednom periodu imati izgradnju kanalizacije Čibače bez prekida, a  nakon završetka prve faze , krenut ćemo u realizaciju druge, pa odmah i treće faze, a kroz projekt aglomeracije krećemo sa izgradnjom kanalizacijske mreže za ostala mjesta: Soline, Plat, Petrača, Čelopeci, Postranje, Brgat.

Uz kanalizaciju najveće župsko naselje  bi uskoro trebalo dobiti i prostorije za potrebe društvenog i kulturnog života.

–  Počinjemo s izgradnjom dječjeg igrališta, a potom i izgradnjomKulturno – društvenog doma u Čibači na zemljištu veličine od skoro tisuću  kvadrata kojeg smo kupili u blizini lokacije gdje smo nedavno radili proširenje ceste. Imamo niz projekata koje ćemo realizirati u jednom kratkom vremenskom razdoblju, od igrališta Brašina, dječjeg igrališta Čibača, ulaganja u uređenje ulica Put Pera Kojakovića i Ante Starčevića,  nastavka rekonstrukcije županijske ceste od Mandaljene do Poslovne zone s izgradnjom novog mosta preko rijeke Tarante kao i daljnju rekonstrukciju županijske ceste kroz Postranje.

U tijeku su značajne investicije u sportsku infrastrukturu, a u narednom četverogodišnjem razdoblju se očekuju i novi projekti.

–  Uz trenutnu izgradnju sportskog i dječjeg igrališta Brašina, radimo na rekonstrukciji glavnog terena igrališta Tarantela gdje smo u prošlom mandatu izgradili dva nova igrališta, uređena su igrališta u Martinovićima i na Gajinama ,  radimo projekt izgradnje novih tribina i klupskih prostorija na igralištu u Čibači koji planiramo realizirati EU sredstvima.

Što je u planu u vezi izgradnje šetnice „lungo mare“

Kroz projekt izgradnje kanalizacijske mreže između naselja Plat i Mlini dobit ćemo trasu nove šetnice. S tvrtkom HEP d.d. načelno je dogovoreno da će postojeća cesta iznad pogona HE Dubrovnik postati javna šetnica, kao i sa vlasnikom objekta Robinson s kojim je dogovorena planirana trasa kako bi u suradnji sa Općinom Konavle ista nastavila prema Prahivcu. Također planiramo uređenje šetnice od mula u Srebrenom prema Kuparima.

Nardelli je posebno ponosan na socijalni program općine za koji smatra da je najbolje razrađen u cijeloj županiji.

– Prava korisnika našeg socijalnog programa su puno veća nego u ostalim gradovima i općinama. Sukladno mogućnostima taj ćemo program dodatno unaprjeđivati, tu mislim i na subvencije i na razne oblike pomoći kao što je pomoć umirovljenicima bez mirovina i s niskim mirovinama. Unutar našeg socijalnog programa veliki je spektar prava koja su ravnomjerno raspoređena na cijelu populaciju kako bi se zadovoljile potrebe od najmlađih do najstarijih mještana Općine.

Pred nama je razdoblje u kojem očekujemo izlaz iz krize izazvane pandemijom Koronavirusa, što Župa može učiniti kako bi iz krize izašla još bolja

– U prethodnom razdoblju ostvarili smo preko 20 milijuna kuna sredstava koji dolaze iz fondova Europske unije. Pripremamo niz  projekata koje u narednom razdoblju planiramo financirati iz Fonda za oporavak i otpornost.  Ta sredstva želimo dočekati spremni s gotovom projektnom dokumentacijom.  Riječ je o projektima za koje općina i nakon završetka ove krize neće imati dovoljno sredstava da bi ih sama realizirala, tu prvenstveno mislim na kanalizaciju i Luku Srebreno, ali i ostale manje projekte koje pripremamo.

Moram naglasiti da je u ovoj situaciji jako važno imati vertikalu vlasti. Imam izravnu komunikaciju sa županijom, sa  ministarstavima. Samo u zadnjih mjesec dana posjetilo nas je više ministara i direktora državnih tvrtki što dovoljno govori o važnosti vertikale vlasti.  Hrvatska Demokratska Zajednica je na vlasti na svim razinama kad su u pitanju interesi Župe dubrovačke puno mi je lakše komunicirati s nadležnim osobama nego bilo kojem drugom stanovniku općine.

Za kraj načelnik Nardelli je ostavio osvrt na predizbornu kampanju.

–  Oporba je medijski eksponirana sa izrazito nametljivim nastupom kojim pokušava obmanuti javnost davanjem lažnih nerealnih obećanja s krajnje nekorektnim nastupom gdje ne biraju sredstva kako bi došli do svoga cilja. Župska stranka  produkt je neostvarenih osobnih ambicija pojedinaca , dijelom onih koji to nisu mogli realizirati unutar HDZ- a, kao i ostalih na listi koji nisu ostvarili svoje ambicije. Gledajući put, kronologiju nastajajanja Župke, ovu grupu uopće ne bih nazvao strankom jer uistinu tako i ne funkcioniraju što su pokazali kroz svoj rad u proteklom mandatu.
Od najavljivanih velikih projekata i najava ušteda u radu općinske uprave sveli su se samo na plan reorganizacije općinske uprave, najavljujući osnivanje 6 novih Odjela s unaprijed utvrđenim i podijeljenim funkcijama i radnim mjestima, pa tako imaju već definirane kandidate za pročelnička mjesta kao i kandidate za komunalna društva, dječji vrtić, turističku zajednicu…

Domaćinsko upravljanje općinskim proračunom i raspoloživim resursima, svih ovih godina , a posebno u ovom kriznom razdoblju daju mi nadu uspjeh.

Optimistično dočekujem nedjeljne izbore, kako na mojoj osobnoj kandidaturi za načelnika, tako i na listi HDZ-a kojoj sam nositelj. Više nego ikad prilaze mi razne udruge građana i osobno pojedinci  i iskazuju mi svoju potporu.  
Oduvijek sam imao podršku mještana jer mi je Župa na prvom mjestu,  uvjeren sam u pobjedu!

 

SPONZORIRANI ČLANAK