IZDVAJAMO Obavijesti

Nardelli s predstavnicima braniteljskih udruga, razgovaralo se o projektu Spomen sobe poginulima kao i o otvaranju Muzeja Domovinskog rata

Načelnik Općine, Silvio Nardelli sastao se u maloj vijećnici s predstavnicima braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje djeluju na području Župe dubrovačke kako bi potpisali Ugovore o sufinanciranju njihovih programskih djelatnosti za tekuću godinu. Ispred HVIDRA-e bili su Vicko Puljić i Zoran Radić , ispred UHDDR-a Župe dubrovačke Ivica Cumeljan i Ivica Matijaš, ispred UHBDDR-a Mato Balarin, Josip Krmek i Nikola Kurajica, te ispred Dragovoljacca HRM-e Želimir Čizmić i Pero Matuško.

Nardelli se zahvalio na dobroj suradnji braniteljskim udrugama, na osnovu koje je proizišlo niz ostvarenih projekata. Posljednji u nizu je otvaranje spomen ploča na ulazima u našu Općinu na Gornjem Brgatu i u Dubokoj ljutoj, a koje su podignute u spomen na obranu Župe dubrovačke od srbocrnogorske agresije 1991.-1995.

Jedna od glavnih tema sastanka bila je realizacija budućeg projekta otvaranja Spomen sobe poginulima u Domovinskom ratu u sklopu nadolazeće 30 obljetnice oslobođenja Župe dubrovačke, kao i otvaranja Muzeja Domovinskog rata . Davali su se prijedlozi o primjerenoj lokaciji za iste. Jedan od prijedloga bio je zgrada Blagajne . Nardelli je isključio tu mogućnost obzirom Općina ima planove zgradu Blagajne vratiti potrebama kulture, sa željom da ista zaživi u pravom smislu u korištenju za kulturne svrhe.

Jedan od zajedničkih projekata je donošenje programa od strane Općine kako bi se braniteljskoj populaciji osigurala sredstva za izradu projektne dokumentacije vezano za energetsku učinkovitost.
Predloženo je da župske braniteljske udruge kvartalno održavaju međusobne koordinacije kako kako bi se iznosile ideje , rješavali problemi na koje nailaze udruge .

Nardelli je rekao kako će kao i dosada, nastaviti osiguravati sredstva za redovan rad udruga, skrbiti o svim braniteljskim udrugama na području Župe dubrovačke. U sklopu obilježavanja Dana oslobođenja Župe dubrovačke i dalje će se provoditi društvene aktivnosti za branitelje, a neizostavno tom prigodom će se odati počast polaganjem vijenaca kako na Spomen obilježju, tako i na spomen pločama svakog poginulog branitelja.
Općina će i dalje pomagati programe kojima će se hrvatskim invalidima iz Domovinskog rata, kao i drugim braniteljima i njihovim obiteljima pružati stručna i pravna pomoć kao sva druga prava zajamčena Zakonom o pravima hrvatskih branitelja.

Predstavnici braniteljskih udruga izrazili su zadovoljstvo ishodom sastanka, zahvalili se Nardelliju na razumijevanju i potpori u dosadašnjoj suradnji, sa željom da se ista nastavi i u budućnosti. Branitelji su načelniku Nardelliu dali potporu na nadolazećim lokalnim izborima .