Aktualno IZDVAJAMO

Novi ciklus pastoralnih pohoda župama biskup Uzinić započeo u Vitaljini i Pločicama

Novi ciklus kanonskih obilazaka župa cijele Dubrovačke biskupije biskup dubrovački mons. Mate Uzinić započeo je u subotu, 11. siječnja od najjužnijeg dijela biskupije odnosno župe Svetog Spasa u Vitaljini i župe Gospe Karmelske u Pločicama kojima upravlja župnik don Tihomir Šakota. Biskup je u župama boravio dva dana, susretao se i razgovarao s različitim skupinama vjernika o važnosti zajedništva u župi. Susreo se tako s djecom i mladima koji pohađaju župnu katehezu kao i s članovima župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća ali i s ostalim vjernicima u neformalnim razgovorima.

Misna slavlja u župama predvodio je na Nedjelju krštenja Gospodinova 12. siječnja. U propovijedi je vjernicima govorio o tri slike koje evanđelist Matej upotrebljava u ulomku kojim opisuje krštenje Isusa na rijeci Jordanu. Evanđelist koristi vješto stare pojmove da bi u njima predstavio novi sadržaj. Te tri starozavjetne slike u kojima on donosi novozavjetnu poruku su: otvoreno nebo, golub i poruka „Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“.

 

U Isusu se nebo otvara na konačan način ne zbog uništenja nego zbog spasenja ljudi, nove su poruke koje se šalju kroz te slike, a riječima Bog potvrđuje Isusovo poslanje.

 

Osvrćući se na svoj pohod župama biskup je kazao: „Mi smo stara Crkva. Za koju godinu slavimo 1050. obljetnicu Feste sv. Vlaha. Imamo bogatu tradiciju s kojom se s pravom ponosimo.“ Dodao je da se tom tradicijom s pravom trebaju ponositi vjernici ovih župa jer su sačuvali svoju vjeru živeći uz južnu granicu Hrvatske, ostajući u Katoličkoj Crkvi i ispovijedajući da je Isus ljubljeni Sin Božji u kojem je sva milina.

U duhu promišljanja o starom i novom, nastavio je biskup, ne možemo se na tom starom zaustaviti nego to staro trebamo oplemeniti novim. To novo je logika Evanđelja Isusa Krista koja se provlači kroz slike u nedjeljnom evanđeoskom ulomku. „Pozvani smo svojim načinom života svjedočiti da je Bog u Isus rastvorio nebesa da bi sve spasio. To vjerovati i svjedočiti znači mijenjati stari mentalitet. Pozvani smo također prepoznati u njemu onoga na kojega je sišao Duh Sveti koji nije duh osude i odbacivanja nego duh mira i pomirenja. U njemu je taj isti Duh sišao na svakog od nas. I onda taj Duh treba i u nama kao i u njemu proizvoditi slične učinke, da i mi hodamo zemljom čineći dobro i boreći se protiv đavolske logike koja je zarazila prvog čovjeka i koja je kroz cijelu našu povijest unosila nemir u čovjeka, u njegove odnose s Bogom i braćom i sestrama“, ustvrdio je biskup te poručio: „Mi kršćani nismo pozvani i poslani prozivati i isključivati nego smo pozvani spašavati, omogućavati da ona svijeća vjere koja je zapaljena na ovom prostoru gori i osvjetljava put drugima, a trošeći se osvjetljava put djeci i mladima.“

 

Ispovijedati da je Isus Božji ljubljeni sin, da je u njemu sva milina, ali i da smo i mi u krštenju postali njegova ljubljena djeca, znači poštovati tradiciju ali i nadograđivati na njoj jednim autentičnim osobnim, a u zajednici i zajedničarskim, kršćanskim životom, zaključio je.

 

Poželio je vjernicima da ih Gospodin podigne na nov život jer su kršćani novi ljudi, novi muškarci i žene koji više ne sliče na Adama nego sliče Kristu.

 

Nakon pohoda župama u Vitaljini i Pločicama dubrovački biskup će do ljeta nastaviti s pohodima ostalim župama Konavoskog dekanata