IZDVAJAMO Odgoj i obrazovanje

Sutra štrajk u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Na rasporedu drugog ciklusa štrajka u osnovnim i srednjim školama sutra je Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Zagreb, potvrdili su to školski sindikati nakon sudjelovanja na pregovoru o osnovici plaće u svim javnim službama.

Utorak će biti 14. dan štrajka kojim zaposleni u školama i njihovi sindikalni predstavnici od Vlade traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%. Vlada ne popušta i nudi im samo povećanje osnovice plaće i to za 6,12%, kao i svim ostalim zaposlenicima javnih službi. Povećanje osnovice planirano je u tri vala po 2%. Nastavnički sindikati ističu kako to ne zadovoljava njihov zahtjev, jer će samo povećanjem osnovice prosvjetni djelatnici plaćom i dalje zaostajati za drugim zaposlenicima javnih službi koji imaju istu razinu stručne spreme i sličnu složenost poslova.

I Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja napustio je sastanak na kojem se razgovaralo o osnovici plaće. Zato će se štrajk na fakultetima nastaviti i ove srijede, 30. listopada. Na fakultetima se štrajka za povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima – piše srednja.hr