IZDVAJAMO Odgoj i obrazovanje

Štrajk se nastavlja sutra u svim školama Dubrovačko-neretvanske-županije

Započeo je štrajk nastavnika i drugih zaposlenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Odluka o štrajku donesena je nakon što je Vlada RH odbila prihvatiti zahtjeve nastavničkih sindikata za povećanjem plaće.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama na današnjoj je konferenciji za medije najavio kako će se do ispunjenja zahtjeva sindikata svakoga dana u podne održavati konferencija za medije na kojoj će se govoriti o tijeku štrajka i najaviti u kojim se županijama štrajka sutradan.

Istaknuo je kako se štrajk provodi cirkularno jer je zamišljen kao stalni pritisak kroz deset dana (koliko traje jedan ciklus), a tako da se učenicima nanese najmanja šteta. Cirkularni štrajk znači da se narednih dana štrajk neće održavati u svim županijama, nego samo u nekoliko njih.

– U tijeku jednog ciklusa učenici neće imati nastavu dva dana, ali imat će zorni prikaz građanskog odgoja zauzimanja za sebe, kazao je Mihalinec.

Poznato je u kojim se županijama štrajka u petak.

– Drugi dan u štrajku sudjeluju četiri županije na dijametralno suprotnim krajevima Hrvatske, Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska i Međimurska. U te četiri županije štrajkaju sve osnovne i srednjoškolske ustanove, kazao je Mihalinec i dodao da će raspored za ponedjeljak biti poznat sutra.