IZDVAJAMO Obavijesti

Priznanje i najveća ocjena Općini za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna županija , gradova i općina. Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata , te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2018. do ožujka 2019., a to su: izglasani proračun za 2019. i proračun za građane za 2019. Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti može se kretati od 0 do 5.
Obzirom da je Općina Župa dubrovačka osvojila maksimalan broj bodova , Institut za javne financije načelniku Nardelliu uručio je Priznanje za transparentnost općinskog proračuna .
Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru „Proračunska transparentnost županija , gradova i općina : studeni 2018.-ožujak 2019.“, a rezulati su dostupni i putem interaktivne karte koja se nalazi na web stranici : www.ijf.hr/transparentnost.