IZDVAJAMO Zdrav život

DIVIZMA Snažan prirodni lijek

Naše podneblje blagoslovljeno je mnogim ljekovitim biljkama. Svi znamo o blagodatima kadulje, ružmarina, majčine dušice i gospine trave, a jeste li ikad čuli za divizmu?

Divizma (lat. Verbascum thapsus) je dvogodišnja biljka jedinstvenog izgleda koja može narasti i do 2 metra. Izdužene je stabljike i krupnih žutih cvjetova. U narodu je zovu i kraljevska svijeća jer oblikom podsjeća na svijeću.

Pripada porodici strupnika i potječe s područja Europe, Azije i Sjeverne Afrike. Poznata je i pod nazivima divlji duhan, široki lopuh, vučji rep, lepruh.

Kroz povijest se koristila u razne svrhe, i to najviše u tradicionalnoj medicini Europe, Azije, kasnije i Amerike. Slavni grčki liječnik Dioskurid među prvima ju je počeo koristiti za liječenje bolesti pluća i tako je ostalo sljedećih 1.800 godina.

Ljekovita svojstva divizme

Široka medicinska upotreba divizme pripisuje se različitima spojevima koje ona sadrži. Neki od njih su saponini, glikozidi, iridoidi, flavonoidi, vitamin C, tanin te minerali cink i selen.

Veliki broj antioksidansa u divizmi djeluje antiupalno, antimikrobno i regenerativno. Zbog svoje široke upotrebe, divizma je predmet mnogih istraživanja. Brojne studije su već potvrdile njezino široko ljekovito djelovanje.

Univerzalni lijek za bolesti dišnog sustava

Najistaknutija ljekovita karakteristika divizme je djelovanje na sve bolesti dišnog sustava. Divizma djeluje umirujuće, potiče iskašljavanje, smanjuje nadražaj. Bori se protiv različitih uzročnika upala i bolova. Lišće i cvijet divizme sadrže saponine, prirodne tvari koji olakšavaju kašalj i pomažu pri izbacivanju sluzi iz pluća. Divizma pomaže kod prehlada, gripe, angine, upale pluća i porebrice, katara u plućima, bronhitisa, prsobolje, pa čak i astme.

Dobar je lijek protiv alergija jer svojom sluzi oblaže dišne organe, čime ih fizički štiti od apsorpcije alergena i tako umanjuje rizik od alergijske reakcije.

Kod težih slučajeva plućnih bolesti, lišće divizme se može zapaliti i inhalirati. Pritom valja napomenuti da ono ne sadrži štetne sastojke poput duhana.

Prirodna pomoć kod gljivica i bakterija

Pripravci od divizme se stoljećima koriste u borbi protiv različitih infekcija uzrokovanih gljivicama i bakterijama. Zbog toga je divizma vrlo zanimljiva i znanstvenicima. Antimikrobno i antiupalno djelovanje pripisuju se njezinim fenolnim spojevima.

Istraživanjima je ustanovljeno da ekstrakt divizme djeluje protiv niza štetnih organizama među kojima su i mnogi otporni na konvencionalne lijekove:

 • Staphylococcus aureus
 • Bacillus subtilis
 • Micrococcus luteus
 • Enterococcus faecalis
 • Escherichia coli
 • Pseudomonas aeruginosa
 • Klebsiella pneumonia
 • Vibrio cholera
 • Enterobacter coccus
 • Aspergillus fumigatus

Zaključak je da divizma ima veliki antibakterijski potencijal.

Macerat divizme tradicionalni je pripravak protiv tegoba uzrokovanih mikrobima i upalama. Posebno je cijenjen kao lijek za upalu i bolove uha, a pomaže i u rastvaranju viška cerumena te herpesa, rana, ekcema, uboda, smrzotina.

Primjenjuje se i kod upale očiju, bolova u kostima i mišićima, te kod hemeroida. Recept za izradu macerata divizme pronađite na kraju ovog članka.

Njeguje koštani sustav

Američki herbalist Matthew Wood u knjizi “Book of Herbal Wisdom” opisuje da divizma ima ovlažujuće i lubrificirajuće djelovanje na sinovijalne membrane. Tako efikasno hidratizira i podmazuje kralješke i zglobove.

Često se koristi kod ozljeda leđa za koje većina ljudi misli da su neizlječive. Povećanje sinovijalnih tekućina čini kralježnicu podatnijom i udobnijom. Tako je vraća u njezin prirodan položaj, smanjuje bol i upale te poboljšava njezino opće zdravlje. Mnogi herbalisti poznaju blagotvorno djelovanje divizme na kosti te joj pripisuju i svojstva zacjeljivanja hernije diskova i slomljenih kostiju.

Razlog je u sluzi koja jednako kao što vlaži pluća, podmazuje i kosti. Diskovi tako ”skliznu” na svoje mjesto, a ukočeni zglobovi se otpuste.

Kod problema sa zglobovima, artritisa i reume, narodna medicina divizmu upotrebljava izvana.

Korijen divizme za zdravlje bubrega i mjehura

Pripravci od divizme većinom su zasnovani na cvijeću i lišću, no i korijen ima svoje vrijednosti. Posebno je cijenjen tonik protiv urinarne inkontinencije koji jača i poboljšava mišiće te osnažuje funkciju mjehura. Također smanjuje frekvenciju uriniranja, a ima i adstringentna svojstva koja ublažavaju upalu mjehura. Ne iritira, niti pretjerano stimulira funkciju mjehura i bubrega.Osim tog može pomoći i kod intersticijskog cistitisa i benigne hipertrofije prostate.

Herbalisti preporučuju čaj korijena divizme i kod pareze lica, te drugih slučajeva bolova facijalnog živca.

Ostala ljekovita svojstva divizme:

 • pomaže protiv proljeva i grčeva u trbuhu
 • pomaže protiv nesanice
 • olakšava migrene
 • pomaže kod ubrzanog rada štitnjače
 • može pomoći u smanjivanju kolesterola i triglicerida

Recepti

Svi ljekoviti pripravci od divizme moraju se prije upotrebe procijediti kroz laneno platno, da bi se odstranile dlačice koje iritiraju grlo.

Macerat divizme

U 500 ml maslinovog ulja potopite 65 grama suhog cvijeta divizme i ostavite 40 dana na sunčanom mjestu.

Procijedite kroz gustu gazu i zatvorite u tamnu bocu.

Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Primjena:

Kod problema s uhom kapajte po 3 kapi 3 puta dnevno.

Kod problema s očima mažite oči 2 do 3 puta dnevno.

Kod kožnih problema i bolova mažite problematično područje nekoliko puta na dan.

 

Više na: alternativa-za-vas.com DIVIZMA – ZAŠTITNICA VAŠIH PLUĆA

 

Inspirirani ljekovitošću ove posebne biljke uputite se u šetnju i napravite jedan od njezinih čudotvornih napitaka.