IZDVAJAMO Kultura

Skupština ŽKarnevo: Kako je prošao i što u najavi ima sljedeći Župski karnevo?

Župski karnevo koji je velika tradicija Župe dubrovačke, sa  sobom uvijek donese  veliku povorku maškara, dobru  zabavu i veselje. Maškaranih sudionika, plesa, glazbe koja mami svakog na podij, komedije za smijeh do suza, na ovom karnevalu nikad nije falilo. Stariji koji sa sobom nose iskustva još od davnih vremena, primjer su mladima i djeci, čak i onoj koja su još vrlo mala. Potiču ih svojim dobrim organizacijama, lijepim i fascinantnim kostimima koje većinom sami izrađuju te tako i njih privlače da se uključe i sudjeluju u što većem broju. Tradicija se nastavila upravo zbog toga. Djedovi i bake su maškaravali svoju djecu i unučad, a danas njihova djeca nastavljaju istim putem. U početku, najbitnije je druženje tijekom kojeg se pripremaju ti kostimi. Realiziraju se ideje, koje iznenade i oduševe sve koji dođu vidjeti karneval. Budi se mašta kod svakoga, bez obzira na godine. Sve što povezuje u jednan  ŽKarnevo je velika ljubav tih ljudi i djece prema maškaravanju, dobroj zabavi, smijehu  ali i prvenstveno održavanju ove lijepe i svima drage tradicije. Sva djeca, mladi ali i odrasli jedva čekaju kada će krenuti taj period godine, u kojem također  sudjeluju i uživaju gledajući svoje roditelje, djedove , bake, poznanike i prijatelje kako čine čuda i šire pozitivu te dobro raspoloženje. Mališi gledajući njih i prateći svaki njihov  pokret, korak, stav, svaki detalj na kostimima, uče graciozno i ponosno u budućnosti proći kroz sva mjesta u Župi, i iza sebe ostavljati stanovnicima određenog mjesta veselje i ono najbitnije – TRADICIJU.

Na dnevnom redu ove redovne skupštine naše su se točke:

1. Usvajanje zapisnika s Izborne skupštine održane 26.11.2018. godine
2. Izvješće i analiza rada za poklade 2019. godine
3. Okvirni plan i program aktivnosti za poklade 2020.
4. Priprema ljetnog karnevala
6. Razno

Okvirni plan aktivnosti za 2020:

17.1. 2020. Primopredaja vlasti – zabava

24.1.2020. Dječja zabava/ Dan maškaranih familija

25.1.2020. Zabava u kafiću ili društvenom domu

1.2. 2020. Zabava u kafiću ili društvenom domu

6.2. ili 8.2. 2020. Dječja maškarata za učenike razredne nastave i predškolce

9.2.2020. Zabava u kafiću ili društvenom domu

15.2..2020. Župski karnevo – program u Župi, Cavtatu i na Stradunu; zdravice kroz Postranje; zabava u hotelu Astarea

20.2.2020. Četvrtak od poklada – zabava za župske maškare i sponzore

25.2.2020. Zabava u vrtiću – jutro

25.2.2020. Ultimi – povorka malim autima kroz Župu uz tradicionalne zdravice; zabava u hotelu Astarea

26.2.2020. Primopredaja vlasti

U prvom dijelu poklada pokušat će se organizirati neko maškarano natjecanje (kuhanje šporkih makarula, priganje prikala, maškarana utrka…), te dogovoriti, uz suradnju s TZ i ugostiteljima, prigodne ponude hrane i pića u određene dane poklada za maškarane goste. Također se planira izložba fotografija Karnevo u Župi.
Želja nam je da se zabave u kafićima / društvenim domovima organiziraju u suradnji s Turnirom župskih mjesta jer smo vrlo zadovoljni ovogodišnjom suradnjom.

Nadamo se da će se sve uspjeti realizirati i da ćemo i sljedeće godine uživati uz ŽUPSKI KARNEVO, koji ove godine ni orkanska bura nije mogla poljuljati.

LJETNI KARNEVO……Željno te SVI čekamo!