IZDVAJAMO Povijest

Pronađene originalne fotografije bl. Alojzija Stepinca

Ususret Festi sv. Vlaha objavljujemo fotografije koje su nedavno pronađene u bivšem domu dubrovačkog biskupa, a za koje postoji mogućnost i da do sada nisu javnosti prezentirane. Riječ je o originalnim fotografijama bl. Alojzija Stepinca prigodom njegovog posjeta Boki kotorskoj 1941. godine uz proslavu zaštitnika Kotora sv. Tripuna.

Te 1941. godine nadbiskup Stepinac predvodio je u Dubrovniku glavno pontifikalno slavlje i procesiju na Svetoga Vlaha 3. veljače. U Dubrovnik je stigao parobrodom 1. veljače i priređen mu je svečani doček u luci i u katedrali. Slijedećeg dana 2. veljače nadbiskup je otputovao u Boku kotorsku kako bi obišao taj kraj i sudjelovao jednim dijelom u početnim svečanostima proslave sv. Tripuna, zaštitnika Kotora, koji se slavio istog dana kad i u Dubrovniku sv. Vlaho. Dubrovačka biskupija tada nije imala biskupa ordinarija nego je njome, kao apostolski administrator, upravljao kotorski biskup mons. Pavao Butorac. Tako da je biskup Butorac predvodio 3. veljače pontifikalno slavlje proslave sv. Tripuna u Kotoru, a nadbiskup Stepinac pontifikalno slavlje Svetoga Vlaha u Dubrovniku. Za tu Festu sv. Vlaha stigli su i drugi visoki gosti iz Zagreba među kojima i tadašnji hrvatski ban Ivan Šubašić.

 

U dvobroju Lista Dubrovačke biskupije, koji je tada bio i službeno glasilo Kotorske biskupije, od 22. veljače 1941. donosi se izvješće o proslavama.

U izvješću se opisuje kako je zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac, hrvatski metropolita, u pratnji svog tajnika Franje Šepera, a na poziv kotorskog biskupa, stigao u Kotor na Svijećnicu 2. veljače kako bi djelomično sudjelovao u svečanostima proslave sv. Tripuna.

Dalje se u izvješću spominje kako je zaštitnik Kotora proslavljen svečanom pontifikalnom večernjom te sutra pontifikalnim misnim slavljem koje je predvodio biskup Butorac. A nadbiskup Stepinac je u Dubrovniku predvodio misu i procesiju na Svetoga Vlaha. Parobrodom „Zagreb“ 5. veljače ujutro nadbiskup Stepinac i ban Šubašić otputovali su za Split, pa dalje za Zagreb.

 

 

Fotografije: Arhiv Dubrovačke biskupije

 

 

 

 

Izvor: Dubrovačka biskupija