IZDVAJAMO Odgoj i obrazovanje

Zeleno svijetlo za plišance, tješilice i krpice

Koriste li Vaša djeca neke tješilice, dekice, plišance u obliku mini krpica ili pak lutkice i standardne plišane igračke kao nešto bez čega ne mogu? Koliko to tolerirate u školskoj dobi? Otežava li to roditelju ili olakšava odnos s djetetom?

Bezbroj puta smo bili svjedoci da dijete sa sobom poteže neku neobičnu krpicu ili plišanca, koji ima neko neobično ime. Još dok su mali tim svojim najdražim stvarima pridaju imena koja se vuku godinama i ostaju u dubokom sjećanju. Neke mame se često žale da ne mogu ni oprati to, jer se dijete jednostavno ne odvaja od svoje tješilice. Zašto kažem tješilica? Svaki put ako se slučajno  spotaknu i padnu, plaču zbog pospanosti ili su jednostavno tužni, uvijek traže miris i dodir koji ih jednostavno umiri.

 

 Prisnost koja se stvara između djeteta i njegove omiljene igračke ne može se prisiliti, nego dijete jednostavno samo stvara tu prisnost i povezanost koja često seže i u zreliju dob. To postaje čvrsta emotivna veza te poznati psiholozi savjetuju da se roditelji ne brinu. Čak, pogrešno bi bilo djetetu ako je u odraslijoj dobi tj.školskom djetetu pokušati maknuti tu igračku ili krpicu, jer bi upravo čin oduzimanja  imalo negativan efekt. Također, pokušati ocrniti ili pak negativnim riječima dati djetetu do znanja da je preveliko ili pak „bebasto“ za traženje utjehe u nekim igračkama ili tješilicama je svakako pogrešno. Najbolja solucija je ona kada dijete samostalno ostavi, ili se počne rijetko maziti i družiti sa svojom najdražom tješilicom. Oduzimanje takvih stvari prisilno će svakako ostaviti traumu, a kad dijete to samostalno ostavi onda nema nikakvih posljedica.

 

 

 

Toliko ljubavi, sigurnosti i nekih simpatičnih priča donose ti mali plišanci ili pohabane krpice koje se rijetko odvajaju od naših klinaca.

Dakle, bez zabrinutosti! Pustite ih da uživaju u malim stvarima. I nama odraslima bi svakako bilo puno bolje da imamo nešto što će nas opustiti i smiriti i utješiti, a da to nisu tablete za smirenje, tipični bomboni za odrasle. Nažalost,  postali su dio svakodnevnice nas odraslih klinaca na ovoj užurbanoj stazi zvanoj ŽIVOT…