Popularni desert ovog adventa su svakako germknedle koje su specijalitet austrijske i bavarske kuhinje. Osim s umakom od vanilije mogu se preliti rastopljenim maslacem i posuti makom ili pak kakaom. Donosimo Vam recept ovog presavršenog deserta.
SASTOJCI:
500g brašna
300ml toplog mlijeka
7g suhoh kvasca
60g šećera
1 vanilija šećer
1 jaje prstohvat soli
Naribana korica limuna ili naranče
60g maslaca sobne temperature
ZA NADJEV:
Džem ili pekmez od šljiva
ZA UMAK OD VANILIJE:
350ml mlijeka
2 žumanjka
80g šećera
1 vrećica burbon vanilije
1,5 žličica gustina
Posip na vrhu:
Mak ili kakao
Šećer u prahu
PRIPREMA:
- U malo toploga mlijeka dodate kvasac i žličicu šećera koju pomješate i ostavite 15 minuta da se napravi pjena, naravno na toplome.
- U posudu staviti brašno koje posolimo i promješamo. U sredini napravimo udubljenje, te dodamo pripremljeni kvasac (pjenu), šećer, jaje, maslac, naribanu koricu limuna ili naranče i ostatak mlijeka koje je preostalo. Umijesite glatko tijesto uz dodavanje dodatno brašna po potrebi. Neka se tijesto odmara na toplome mjestu nekih 30-40min.
- Dok nam se tijesto lagano kvasa bacit ćemo se na pripremu umaka od vanilije. Na laganoj vatri zagrijavamo mlijeko s burbon vanilijom. U drugoj posudici pjenjačom umješamo žumanjke sa šećerom, gustinom i malo gladnoga mlijeka. Dobro promješati i dodati u vruće mlijeko. Miješati n laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.
- Tijesto koje je nakvasano, izvadite na radnu površinu posutu brašnom i podjelite na 10-12 mini kuglica. Kuglice razvaljete i na sredinu stavite žičicu džema. Zatvorite formirajući u kuglicu i čvrsto spajajući krajeve. Neka se kuglice odmore 20min.
- U vruću posoljenu vodu koja ključa stavite knedle i kuhajte 7-10min. Čačkalicom možete provjeriti jesu li gotove. Odjednom kuhajte 3-4 germknedle.
Vruće kuglice prelijte vanilija umakom i pospite makom ili kakaom po želji. S makom ili kakao prije posipanja pomješajte šećer u prahu.
ZASLADITE OVE ZIMSKE DANE NAŠIM VRUĆIM GERMKNEDLAMA!
Dobar tek želi Vam ŽupaNet!










