Aktualno IZDVAJAMO

Ministar Cappelli najavio rekategorizaciju turističkih apartmana

Privatni iznajmljivači uskoro će morati rekategorizirati svoje objekte, jer rekategorizacija nije obavljena više od 20 godina, a kategoriju bi pritom moglo promijeniti više od 20.000 smještajnih jedinica.Izmjena pravilnika zahvatit će oko 20.000 “starih” iznajmljivača, onih koji su dobili kategoriju po pravilniku iz 1995. godine, a koji je vrijedio do 2007. Oni će morati podnijeti zahtjev u lokalnim uredima za rekategorizacijom, a za usklađivanje će imati rok od četiri godine.   Hotelijeri svake četiri godine moraju obaviti rekategorizaciju pa mislim da je vrijeme da to napravimo i za privatni smještaj”   rekao je ministar turizma Gari Cappelli na Kongresu Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske.

Najvećim problemom sektora istaknuo manjak turističkih radnika, dodavši kako se s tim problemom susreće i dobar dio Europe. Iznio je kako hrvatski turizam zapošljava oko 150.000 ljudi. Za potrebe sljedeće turističke sezone, naveo je, Hrvatskoj će trebati 15.000 djelatnika, što će se nastojati osigurati povećanim kvotama za strane radnike i prekvalifikacijom.Spomenuo je i mogućnost smanjenja PDV-a u ugostiteljstvu, konkretno na dio koji se tiče ponude hrane.

Ocijenio je da hrvatski turizam nije bio spreman na značajan odlazak radnika u inozemstvu, objavilo je Ministarstvo turizma.