Aktualno Sport

BOĆANJE PRVENSTVO HRVATSKE ZA JUNIORE, LUKA GAŠPAR NAJBOLJI JUNIOR HRVATSKE, DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA NAJBOLJA NA PRVENSTVU

Najbolji juniori Županije (boćari do 18 godina) ostvarili su povjesni uspjeh na Prvenstvu Hrvatske za juniore koje je održano 18.07.-22.07.2018. u Lovranu. Osvojeno je 6 medalja od toga 3 zlata, 2 srebra i 1 bronca, te srebro u završnici Kupa. Trostruki prvak Hrvatske postao je Luka Gašpar član BK Ploče koji je osvojio zlato u brzinskom izbijanju, preciznom izbijanju i štafetnom izbijanju sa Matkom Pendom, te je osvojio i srebrenu medalju u parovima sa Markom Batinić.

Matko Pendo član BK Župa Dubrovačka koji dvojno nastupa i za BK Komolac Omblu, osim zlata u štafetnom izbijanju, osvojio je srebro u preciznom izbijanju, te broncu u brzinskom izbijanju. Marko Batinić član BK Hvidra Gromača osvojio je srebrenu medalju u parovima. Osim natjecanja u pojedinačnim disciplinama, odigrana je i završnica Kupa Hrvatske za juniore gdje je selekcija Dubrovačko-neretvanske županije osvojila srebrenu medalju u sastavu Luka Gašpar (BK Ploče), Matko Pendo (BK Župa Dubrovačka), Marko Batinić (BK Hvidra Gromača), Stijepo Batinić (BK Hvidra Gromača), Mato Šundrica (BK Faraon) sa voditeljem Lukom Hendić.

U jakoj konkurenciji gdje je u svih 6 disciplina nastupilo po 16 najboljih iz cjele Hrvatske, juniori Dubrovačko-neretvanske županije bili su najbolji na PH, te su ostvarili do sada najviši uspjeh u povjesti sudjelovanja na završnicama prvenstva Hrvatske, gdje su prijašnjih godina primat imali juniori Primorsko-goranske i Istarske županije.

Luka Gašpar proglašen je najboljim juniorom Hrvatske. U dvije discipline imamo na pobjedničkom postolju dva naša juniora, u preciznom izbijanju zlato i srebro Luke i Matka, te u brzinskom izbijanju zlato i bronca Luke i Matka. Najneizvjesnije je bilo u finalu preciznog izbijanja, gdje su i Luka i Matko, te Filip Klarić iz Primorsko-goranske županije u finalnoj seriji pogodili zadnjeg balina pa je rezultat u poenima bio sljedeći: 1. Luka Gašpar – 17, 2. Matko Pendo – 16, 3. Filip Klarić – 15, 4. Darijan Jurman (Istarska županija) – 11. U finalnoj seriji štafetnog izbijanja Luka Gašpar i Matko Pendo su titulu prvaka ostvarili sa 40 pogodaka, dok su njihovi protivnici Karlo Šaban, Lovro Šipek pogodili 36. U brzinskom izbijanju Luka Gašpar je postao prvak Hrvatske sa 39 pogodaka, dok je Matko Pendo 3. mjesto i broncu osvojio sa 29 pogodaka. Treba spomenuti da je Matko za ulazak u finale imao svoj osobni rekord od 36 pogodaka i u tom trenutku najbolji rezultat. U finalu parova Luka Gašpar i Marko Batinić su izgubili od Lovra Šipeka i Karla Šabana (Primorsko-goranska županija) rezultatom 13:6, dok su u polufinalu bili bolji rezultatom 13:3 protiv Darijana Jurman i Filipa Matijašić (Istarska županija). U Kup natjecanju naši momci su u četvtfinalu prošli bez igre 9:0 jer županija Šibensko-kninska nije stigla na utakmicu, u polufinalu su pobjedili Buzet 7:2, te u samom finalu tijesno sa 5:4 izgubili od Pazina.

Na povratku iz Lovrana juniorska ekipa Dubrovačko-neretvanske županije posjetila je svog člana Vjeka Haićman koji se nalazi na lječenju u bolnici u Splitu, a trebao je biti sa njima u Lovranu, te mu donijeli srebrenu medalju osvojenu u završnici Kupa Hrvatske za juniore, te mu poželjela brzo ozdravljenje i povratak na boćarske terene.