Aktualno Povijest

Ivanjski krijesovi u Platu / VIDEO

U Platu postoji stoljetna tradicija u čast njihovog sveca sv. Ivana. Njemu u čast 23.06 pale se takozvani Ivanjski krijesovi. Od starine ovi se običaji vežu uz 24. lipnja. kad je padao ljetni suncostaj, te je to bio najduži dan u godini.

U narodnom vjerovanju širom Europe vladalo je uvjerenje da biljke koje bi bile prikupljene o ivanjskoj noći imaju čudesna ili ljekovita svojstva. Paljeni su krijesovi, a vjerovalo se da oni štite od zlih duhova za koje se mislilo da slobodno lutaju uokolo dok se sunce opet vraćalo na jug. U kasnijem se razdoblju držalo i da se vještice te noći okupljaju kako bi se sastale sa zlim silama. Tako su krijesovi imali zaštiti ljude, stoku i urod od svih nedaća.

Prepoznatljivo je u Platu za vrijeme paljenja iluminacije u Čast sv. Ivana Krstitelja da su ,,krijesovi”poslagani u obliku njegovih inicijala (S†I).

Prije su se manji krijesovi palili u dvorištima dok bi veći bili u centru sela. Zanimljivo je kako se običavalo prije paljenja na zemlji iscrtati križ maslinovom grančicom, koja bi kasnije uz ostalo bilje izgorila. Neki izvori kažu kako bi u noći Ivanjskih krijesova zvonila sva crkvena zvona, te da bi se zvonara plaćalo u obliku vina, kruha i jaja.

Svako selo je specifično pa tako i Plat. Sve žene i muškarci bi preskakali oganj i vikali ,,U ime Boga i sv. Ivana” pa bi nakon nekog vremena kad bi umalo pali u oganj uzviknuli ,,Uime ti Boga”.

Ima i legenda koja kaže da se u brdu gdje se danas pali iluminacija, pojavio plamen za vrijeme velike oluje i da je spasio jedan brod od potapanja. Mornari kad su pošli vidjeti što to gori našli su maleni kipić i odnijeli ga seoskom starješini. Ali opet uvečer pojavio se plamen na brdu i ljudi su opet pronašli goruči kipić. Mornari su dali kip selu zajedno s novcem da se napravi crkva kako bi zahvalili Bogu što ih je spasio.

Crkva se prvi put spominje 1366. godine. Iz tog razdoblja očuvan je oltar i dio oko njega. Širi dio se nadogradio u idućim stoljećima.

Još mnogo običaja i legendi možete saznati od Plaćana koji će kao i svake godine to proslaviti.

Događaj je u subotu 23.06., a luminacija će biti vidljiva na brdu poviše Plata malo iza 9 sati navečer.