Aktualno Povijest

Tko je Trofima Mande Miloslavić iz Postranja?

Otkako je prošlu nedjelju župnik Župe Mandaljena don Vilim pročitao proglas u kojem Kongregacija za Kauze svetaca daje dopuštenje da se u postupku proglašenja svetom i blaženom sestre Žarke Julijane Ivasić pridruže popisi i postupci drugih 6 redovnica među kojima je i sestra Trofima Mande Miloslavić, svi se pitaju tko je bila ona i iz koje kuće iz Župe dubrovačke dolazi.

Po informacijama koje smo dobili od gospara Miše Miloslavića uputili smo se u Lapačine, mjesto Makoše(Postranje).

Došli smo u kuću gospara Nikše Miloslavića (Krika) i tamo nas je dočekala gospođa Marija Miloslavić(42. godište). Porazgovarali smo sa gospođom Marijom koja nam je ispričala o tužnom životnom putu buduće svetice.

Mande Miloslavić rođena je 17.08.1888.god. u mjestu Lapačine od oca Vida i majke Ruže rođene Kristović iz Grbavca. Krštena je u Župi sv. Marije Magdalene i zaredila se u Zagrebu 1921. godine. Radila je kao bolničarka u Mostaru i Rijeci dok je komunističke vlasti nisu zatvorile 1945. godine u Sloveniji. Gospođa Marija nam je ispričala o nesebičnoj pomoći kojom je Mande pomagala svoju obitelj za vrijeme Nacističke okupacije. Pokazala nam je i dvije slike od pokojne Mande koje je sačuvala sve ove godine, jedna slikana u vrijeme njezinog zaređenja a druga na posmrtnoj postelji. Žao joj je što nije uspjela naći pismo koje je Mande poslala iz zatvora u kojem opisuje sav užas uvjeta u kojim je živjela.

Puštena je na slobodu 1950. godine i shrvana bolešću umire u 62. godini života u Rimu.

Malo je informacija o ovoj mučenici pa ako bilo tko zna za neki dokument ili fotografiju o Mandi Miloslavić neka nam se javi jer ćemo sa posebnom pažnjom pratiti ovaj slučaj.

Anketa

Podržavate li ideju portala Županet da se pokrene humanitarna akcija prikupljanja novca za kupnju ŽUPSKE KUĆE u Zagrebu?

View Results

Loading ... Loading ...