Aktualno Povijest

Tko je Trofima Mande Miloslavić iz Postranja?

Otkako je prošlu nedjelju župnik Župe Mandaljena don Vilim pročitao proglas u kojem Kongregacija za Kauze svetaca daje dopuštenje da se u postupku proglašenja svetom i blaženom sestre Žarke Julijane Ivasić pridruže popisi i postupci drugih 6 redovnica među kojima je i sestra Trofima Mande Miloslavić, svi se pitaju tko je bila ona i iz koje kuće iz Župe dubrovačke dolazi.

Po informacijama koje smo dobili od gospara Miše Miloslavića uputili smo se u Lapačine, mjesto Makoše(Postranje).

Došli smo u kuću gospara Nikše Miloslavića (Krika) i tamo nas je dočekala gospođa Marija Miloslavić(42. godište). Porazgovarali smo sa gospođom Marijom koja nam je ispričala o tužnom životnom putu buduće svetice.

Mande Miloslavić rođena je 17.08.1888.god. u mjestu Lapačine od oca Vida i majke Ruže rođene Kristović iz Grbavca. Krštena je u Župi sv. Marije Magdalene i zaredila se u Zagrebu 1921. godine. Radila je kao bolničarka u Mostaru i Rijeci dok je komunističke vlasti nisu zatvorile 1945. godine u Sloveniji. Gospođa Marija nam je ispričala o nesebičnoj pomoći kojom je Mande pomagala svoju obitelj za vrijeme Nacističke okupacije. Pokazala nam je i dvije slike od pokojne Mande koje je sačuvala sve ove godine, jedna slikana u vrijeme njezinog zaređenja a druga na posmrtnoj postelji. Žao joj je što nije uspjela naći pismo koje je Mande poslala iz zatvora u kojem opisuje sav užas uvjeta u kojim je živjela.

Puštena je na slobodu 1950. godine i shrvana bolešću umire u 62. godini života u Rimu.

Malo je informacija o ovoj mučenici pa ako bilo tko zna za neki dokument ili fotografiju o Mandi Miloslavić neka nam se javi jer ćemo sa posebnom pažnjom pratiti ovaj slučaj.