Aktualno Poljoprivreda

DIVLJAČ U ŽUPI DUBROVAČKOJ

Župa sve više poprima karakteristike klasičnog urbanog područja te su neke životne sličice u najmanju ruku neobične ili bolje rečeno neočekivane.

Kada se pogledaju informacije, uvodi ili predgovori, bilo u pisanim ili drugim medijima, a koji se odnose na Župu dubrovačku odmah uočavamo skladan opis mediteraskoga krajobraza s primjesama romantične ljepote. To je sve lijepo i nije da nije istina, ali obično svaka priča ima i još nešto.

Jedan od sveobuhvatnijih pogleda na župsku valu je sa sjeverozapadne strane iz pravca Brgata. Upravo na kantunu od Sutvare imamo to još nešto, prometni znak „divljač na cesti“, konkretnije rečeno pazi na divje prace putem kroz Postranje.

Do sada u skladnom župskom krajobrazu nikada nije bio nikakvo slično upozorenje, jer tu nikad nije bilo divljih svinja. Prema svemu izgleda da je Župa dubrovačka postala prostor gdje možemo susresti divlje svinje. Nije utjeha da je ta životinja viđena u Gradu.

Divlja svinja je prilagodljiva životinja s malo prirodnih neprijatelja. Prasadi smetaju prirodne nepogode npr. niske temperature. Prave štete na usjevima, kreću se u krdima i treba im se klonit s puta.

U nižem dijelu brdskoga pojasa od Gornje Čibače do ispod Martinovića uočeni su pojedini primjerci divlje svinje i tu su na potezu lovci sa takozvanim „čekama“.

Treba znati da je postavljanjem prometnih znakova „vlasnik ceste“ skinuo odgovornost za moguće štete prouzrokovane sudarom vozila i životinje. Stoga vozači trebaju biti na maksimalnom oprezu.

Prema kazivanju iznad Buića prema Stubici uočene su srne. Sumnja se da su u strahu od vukova prebjegle iz Hercegovine. Samo bi nam trebalo da dođu vukovi kao što imamo situaciju u Konavlima. Nadalje još se pamti glasina kako je iznad Plata viđen medvjed. Nije poznato jeli to netko puštio vijest kako bi zaštitio „svoje“ kuke i sparoge.

U Župi je uvijek bilo divljih životinja poput lisica, kunica, čagljeva, jazavaca, podivljalih kučaka itd. Lov na zeca je bio stalan. Poznate su lovačke hajke na čagljeve u vrijeme dok je Trapit bio zarastao u gustu borovu i dubovu šumu. Još dok je „ćiro“ vozio, visoko poviše „štreke“ po stijenama na brdima Zvijezdi, Malaštici i Vlaštici gnijezdio se suri orao. Ipak, po Župi nije bilo za čovjeka opasne krupne divljači.

Eto početkom 2018. došlo je vrijeme da u Župi dijelimo životni prostor s divljim životinjama od kojih možemo očekivati neprilike i štetu. Izgleda da ćemo se morati privikavati na činjenicu kako se možemo u svako doba susresti oči u oči s nekom divljom beštijom.

 

Miše Miloslavić

siječanj 2018.