Aktualno IZDVAJAMO

‘Priče iz Mlina’ Vedrana Mezeija u mističnoj atmosferi stare mlinice obitelji Duper

Iako ‘Župski pjat’ nosi ‘podnaslov’ Festival tradicionalne gastronomije Župe dubrovačke, on je – puno više od toga. U sebe je, kroz ovih nekoliko dana, uključio i radionice, predavanja, modnu reviju i izvrsne predavače. Jedan od njih je Vedran Mezei, s čijim smo storytelling predavanjem pod nazivom ‘Priče iz Mlina: Sjaj i bijeda u vrelu života’ zaključili ovogodišnje, prvo izdanje našeg malog ali sadržajno bogatog Festivala.

Ovaj događaj održan je u starom mlinu obitelji Duper u Mlinima a autor, storyteller Vedran, događaj je osmislio ekskluzivno za ovu manifestaciju, tematizirajući između ostalom, važnost vode iz Mlina za Republiku, ali i društveno-umjetnički kontekst tog vremena te uspoređujući Republiku s europskim i svjetskim kretanjima. Tako je posjetiteljima je pružen uvid u povijest i kulturnu baštinu Župe dubrovačke kroz neobičan i atmosferičan doživljaj, a veseli čuti kako će Vedran ovu fantastičnu večer, po svoj prilici – i ponavljati.
Ponedjeljak je, uz plamen svijeća i u nesvakidašnji ambijent starog mlina dočarao srednjovjekovnu atmosferu koja prati temu predavanja. Uvodno, Vedran je govorio oo jednoj zanimljivoj odluci Vlade još početkom 14. stoljeća koja se odnosila isključivo na Mline, a storytelling je nastavljen na društvene prilike u tadašnjoj Europi kada se nakon nekoliko stoljeća mračnog doba javlja pokret koji će temeljito promijeniti pogled na život većine stanovnika starog kontinenta. Vedran je ovo ‘ekskluzivno’, prvo predavanje dodatno oplemenio i prikazom značajnih umjetničkih slika koje nastaju u to doba te kao pravi storyteller istaknuo i priče koje se vežu za ova remek-djela. Ugodno i zanimljivo prvo predavanje o ‘vrelu života’ Vedran je zaključio razmotrivši utjecaj tih događaja na Dubrovačku Republiku, ali i na vrijeme u kojem danas živimo.

Interes za prvo predavanje bio je toliko snažan da je, svega dvadesetak minuta nakon objave, broj posjetitelja popunjen. Zato Vedran otvara i novi termin večeras, utorak 30. travnja, a možete se prijaviti na 0953284521. Nadamo se kako će naš storyteller ovakve večeri, u ambijentu stare mlinice, držati i dalje ‘živima’ te da ćemo u njima uživati još puno puta!

Program prvog festivala ‘Župski pjat’ sufinancira TZO Župa dubrovačka.