Aktualno IZDVAJAMO

ŽUPSKI KARNEVO Pleme Župaho podiže indijanski rezervat u Striježicama, sljedeći vikend okupljanje maškara i zabava na Velikom mulu

-Ljeto polako odlazi, počinju školske brige i pravo je vrijeme za oproštaj, nekome od odmora, a nekome od suludog ljetnog tempa, na veselom ljetnom karnevalu. Ove godine Župski karnevo je proširio svoj program i malo izmijenio način organiziranja. To nam je sad moguće budući da je u pripremu uključen ne samo veliki broj ljudi iz Župskog karnevala nego su se okupili i svi od komunalaca, preko vatrogasaca i lokalnih ugostitelja, do nama srodnih župskih udruga. Trebala bi nam jedna posebna objava za sve njih nabrojiti da ne bismo koga sad preskočili. Hvala svima do neba.
U želji da potaknemo one koji se već dugo nisu maškarali, a vežu ih neke lijepe uspomene i sjećanja upravo za ljetne maškare, odlučili smo se vratiti više od 25 godina unazad, u doba indijanskog plemena Župaho, kad je dio župske mladosti podigao šatore u Striježicama, spavao tu, zabavljao se i živio karnevo. Sada su i njihova djeca u tim godinama pa se možda i oni priključe plemenu. Stoga smo počeli s izgradnjom indijanskog rezervata u parku Striježice u Srebrenome, a do utorka, 29.8.2023. godine, planirano je njegovo dovršenje. Malo je zapelo jer još tražimo bizone i jelene čija nam je koža neophodna za izgradnju šatora, ali riješit ćemo sve u planiranom roku. Karnevo je ipak ozbiljna organizacija.
Za dolazak u rezervat nisu potrebne nikakve predbilježbe i najave. Dođite, donesite što za pojesti i popiti, zabavite se, ostanite koliko hoćete. Možete podići i neki svoj šator, kakav god želite. Najvažnije je da nam svima bude lijepo i da se nikakva vatra ne pali.
Dječju maškaratu smo odlučili odvojiti od glavne povorke. To ne znači da dio djece neće biti, sa svojim roditeljima, i na glavnoj povorci, ali njihov dan je petak, 1.9.2023. godine. U vremenu od 16,30 do 18,30 sati moći će balati, tjerati kišu, sudjelovati u različitim igrama i radionicama, oslikati lice ratničkim bojama…
Centralno događanje je u subotu 2.9.2023. godine. Okupljanje maškara počinje u 19 sati u Striježicama. Za maškare spravjamo šporke makarule, a bit će što i za popiti te kakav slatki zalogaj. Povorka se u 20 sati upućiva prema Mlinima, okreće ispod platana i ide šetnicom sve do Velikoga mula u Srebrenome gdje će nas zabavljati Branko Medak i JEXY bend.
Očekujemo jedno veliko pleme Cavtatskih mama i Dominala, maškare iz Grada, Primoštena, Biograda na Moru, Zadra, preko 100 župskih maškara, a još nismo sigurni dolaze li nam Korčulani i Brist. Naravno, povorku predvode Mažoretke Župe dubrovačke.
Dođite svakako i svakakvi!

PS Još tražimo prevodioca za vračevu molitvu. Svaka pomoć je dobrodošla. Hvala

-Župski karnevo.


Ljetni karnevo u Župi
Priča kaže da je jednom davno bilo neko neobično pleme po imenu Župaho. Pripadnici tog
plemena živjeli su u slozi sa svima, ali bijahu raštrkani po cijeloj Župi. Veliki ratnici, poglavica
i mudri vrač odlučiše prije mnogo godina okupiti sve pripadnike svoga plemena na velikom
ljetnom sijelu pa podigoše vigvmane, u prvom redu do mora, u parku Striježice. Nekoliko
dana su, na čuđenje neindijanskog življa, mirno živjeli u tom logoru, a zatim su se raspršili po
cijeloj Župi. Ostarjeli Indijanci pričaju i danas, s veseljem i sjetom, priče o tom ljetu i
okupljanju pa je par mladih ratnika i hrabrih skvo odlučilo okupiti pleme na istom mjestu.
Polako se pripremaju za dolazak i početak podizanja vigvama dva dana prije sljedećeg
punog Mjeseca.

Puni Mjesec je 31.8.