Aktualno IZDVAJAMO

NARDELLI O OTKAZIMA U TZO: Djelatnice nisu pristale potpisati novi Ugovor o radu pod izmijenjenim uvjetima

Prenosimo priopćenje općinskog načelnika Silvija Nardellija koji je i predsjednik Turističkog vijeća, poslanog nakon medijskih natpisa o otkazima dviju djelatnica Turističke zajednice Općine.

-Ne odgovara istini da su dvije djelatnice Turističke zajednice Općine Župa dubrovačka dobile otkaz, ali je istina da obje nisu pristale potpisati novi Ugovor o radu pod izmijenjenim uvjetima pa trenutno iste koriste godišnji odmor a nakon čega trebaju odraditi i otkazni rok.

Naime, navedenim djelatnicama je ponuđen novi Ugovor o radu pod izmijenjenim uvjetima temeljem Pravilnika koje je donijelo Turističko vijeće čime bi se njihova primanja smanjila, ali i ipak iznosila cca od 8.000-9.000 kn neto.

Prije par godina utvrđeni su koeficijenti za obračun plaća djelatnicima ureda TZ-a, kao i osnovice koja je utvrđena u visini najniže mjesečne osnovice za obvezno osiguranje koju za svaku godinu utvrđuje Ministarstvo financija Naredbom o iznosima osnovica za obvezna osiguranja.

Iz godine u godinu povećanjem te osnovice došlo je do značajnog nesrazmjera prema isto rangiranim radnim mjestima kako prema samoj Općini Župa dubrovačka tako i prema našim komunalnim društvima, Dječjem vrtiću i vatrogasnom društvu.

Na taj način djelatnici TZ-a su za isto rangirani posao postali značajno više plaćeni.

Posebno je važno napomenuti da u zadnje dvije godine TZ-e ima značajno manji prihod, primjerice prošle 2021. godine ukupan prihod iznosio je 886.000,00 kuna, a za plaće zaposlenih potrošilo se 587.000,00 kuna ili 66% izvornih sredstava.

Sa ljudske strane razumijem nezadovoljstvo zbog smanjenja plaća, međutim očekujem objektivnost i kolegijalnost od strane tih djelatnica – istaknuo je Nardelli.

Na pitanje kako će TU Općine Župa dubrovačka odraditi turističku sezonu sa samo jednom zaposlenicom odnosno direktoricom, Nardelli odgovara slijedeće:

”Očekujem da će djelatnice kroz otkazni rok odraditi ovu turističku sezonu, a već je zaposlena jedna studentica za rad u TIC-u, te planiramo i dodatnu. Ukoliko se pokaže potreba za potrebe knjigovodstva možemo angažirati i neki od knjigovodstvenih servisa”, poručio je Nardelli.