Aktualno IZDVAJAMO

ZAKORAČITE U PROŠLOST S VEDRANOM MEZEIJEM Besplatne edukativne “Šetnje kroz povijest Mlina” u ponedjeljak

U organizaciji TZO Župa dubrovačka u ponedjeljak 12.srpnja s početkom u 19 sati organizirat će se “Šetnje kroz povijest Mlina”, a program će biti vođen na hrvatskom jeziku.

Organizatori su najavili ovaj događaj i na društvenim mrežama čiji sadržaj prenosimo u cijelosti:

-Pozivamo ljubitelje povijesti, umjetnosti, turističke djelatnike, privatne iznajmljivače kao i sve zainteresirane da nam se pridruže. Okupljanje je ispred hotela Astarea – donji ulaz kraj bazena.

Kako bismo lakše „zakoračili u prošlost“, najprije ćemo se ukratko upoznati sa sadržajem romana “Treći ključ” čija se radnja velikim dijelom odvija na obližnjim povijesnim lokalitetima, kao i s osnovnim informacijama o povijesti Grada i Dubrovačke Republike. Potom slijedi obilazak mjesta u kojem ćemo predstaviti župnu crkvu svetog Ilara i govoriti o velikom potresu iz 1667. godine. Dolaskom ispod platana u Mlinima upoznat ćemo pobliže povijest samoga mjesta, a kroz priču o crkvici svetog Roka bit će riječi o brojnim epidemijama kuge koje su prošlih stoljeća harale Republikom. Posjetitelji će imati priliku ući u crkvicu nakon čega se šetnja nastavlja obližnjom plažom. Ondje ćemo govoriti o boravku svetog Ilara u Mlinima i legendi da je upravo na tom mjestu ovaj svetac ubio zmaja Boaza koji je u to vrijeme živio u špilji Šipun u Cavtatu. Po dolasku u Beterinu govorit ćemo o bogatim pučanima Dubrovačke Republike kao i o rusko-crnogorskoj opsadi Dubrovnika iz 1806. godine kada je ljetnikovac Bettera opljačkan i zapanjen. Posljednje odredište „Povijesnih šetnji kroz Mline“ jest upravo ovaj ljetnikovac. Na toj lokaciji posjetitelji će saznati detalje o povijesti ladanjskog zdanja, a pored priča o seansama prizivanja duhova koje su se tamo navodno odvijale, najviše će biti govora o Ruđeru Boškoviću, zasigurno najslavnijoj povijesnoj ličnosti koja je ondje boravila.
Od 17. srpnja svake subote do kraja kolovoza “Šetnje” će biti organizirane na engleskom jeziku. Događaj je besplatan za sve posjetitelje.