Aktualno Odgoj i obrazovanje

Marija Jelić: “EU PROJEKTI SU BAZA ZA DALJNJI NAPREDAK U RADU VRTIĆA“

“Naša vizija je biti uspješna zajednica djece, djelatnica i roditelja u čijem središtu je dijete. Svakim danom „rastemo“. Svjesni da ne smijemo stati i da imamo još prostora za napredak kako bismo omogućili sretno i bezbrižno djetinjstvo djeci u našem Vrtiću.”

Razgovarali smo s ravnateljicom Dječjeg vrtića „Župa dubrovačka“, gđa. Marija Jelić:“EU PROJEKTI SU BAZA ZA DALJNJI NAPREDAK U RADU VRTIĆA“

RECITE NAM NEŠTO O SEBI

Već nakon završene osnovne škole nisam imala dilemu u kojem smjeru želim nastaviti svoje obrazovanje. Znala sam da će to biti rad s djecom. I tako je i krenulo: od Srednje pedagoške škole u Imotskom, preko Pedagoške akademije u Sarajevu, sve do Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i obrazovnih znanosti u Mostaru. Kroz cijeli put obrazovanja stekla sam zvanje profesora predškolskog odgoja i magistra pedagogije.

Moji počeci rada  s djecom sežu u davne osamdesete, točnije 1983. godinu, kada sam radila u putujućem vrtiću „Anuška Radeljević“, poznatom tzv. svijetlo-zelenom autobusu koji je putovao po župskim, primorskim i konavoskim selima u svrhu provođenja odgojno-obrazovnog rada s djecom koja nisu bila uključena u vrtiće. Tog razdoblja se uistinu rado i s nostalgijom sjećam. Nakon toga sam radila u dječjim vrtićima Kupari, Palčica, Radost i Cavtat, a od 1999. do danas radim u Dječjem vrtiću Župa dubrovačka.

Kroz punih 26 godina rada kao odgajateljica u neposrednom radu s djecom te više od tri godine rada kao pedagoginja pa do današnje uloge ravnateljice, neizmjerno mi je drago da sam prošla sve stepenice u svom profesionalnom radu i razvoju što mi je donijelo bolje razumijevanje svakog segmenta rada dječjeg vrtića te mi uvelike olakšava dinamičan rad s odgajateljicama, sa stručnim timom i ostalim djelatnicima Vrtića.

O VRTIĆU

Vrtić trenutno pohađa petstotinjak djece smještenih u 23 odgojno-obrazovne skupine o kojima se svakodnevno brine 80 djelatnika, svaki u svom segmentu rada koji obuhvaćaju odgojno-obrazovni rad, pomoćno-tehničke poslove, financijske poslovete poslove rukovođenja i administracije. Broj djece tijekom pedagoške godine varira, jer Vrtić, osim redovnih upisa, upisuje pojedinačno djecu i tijekom cijele godine ukoliko se analizom utvrde dodatna slobodna mjesta u odgojno-obrazovnim skupinama.

Naš Vrtić vidim kao mjesto koje potiče rast i razvoj svakog djeteta, svakog djelatnika, svakog roditelja te kao mjesto u kojem postoje i u kojem se prihvaća različitosti djece. Naša najveća vrijednost su djelatnici kao „zajednica koja uči“ te znanja i vještine kojima raspolažu. Odgoj u 21. stoljeću je kompleksan i zahtjevan proces, te smatram da se odgojno-obrazovni djelatnici trebaju kontinuirano usavršavati kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve potrebe i zadaće koji se postavljaju ispred njih.

Senzorna soba

O EU PROJEKTIMA i VIZIJA VRTIĆA

Početkom 2018. godine kada smo počeli pripremati naš tekući EU projekt osvijestili smo važnost strateškog promišljanja i povlačenja bespovratnih sredstava Europske unije.Realizacija EU projekta kojeg provodimo u partnerstvu s Općinom Župa dubrovačka datira od veljače 2019. godine i približavamo se kraju njegove provedbe.  Uspjeli smo realizirati zajedničku projektnu ideju koja se u početku činila teško dostižnom. Kad govorimo o EU projektu, riječ je o velikom zadovoljstvu, sreći i mogućnostima koje pruža, ali iza provedbe EU projekta stoji uistinu veliki trud i rad cijelog našeg tima.


Realizacijom EU projekta u iznosu od 12 milijuna i 700 tisuća kuna ostvarili smo puno toga od čega bih istaknula zapošljavanje 26 djelatnica, isto toliko stručnih edukacija (na osnovi kojih smo verificirali kraće, posebne programe od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja), najam novih prostora i jednim dijelom najam već postojećih (starih) prostora te opremanje senzorne sobe. Najveća dobit za djecu i roditelje je svakako produljeno radno vrijeme Vrtića od 6.30 sati ujutro do 21.00 sat navečer, smjenski, produljeni, popodnevni i rad subotom, koje smo implementirali u skladu s iskazanim interesom roditelja.

Budući da je postojeći EU projekt donio dosta dobrobiti, vođeni dosadašnjim iskustvom, uz savjetodavnu pomoć DUNEA-e i u uskoj suradnji s Općinom, smatramo da je potrebno nastaviti s aktivnostima. Nadamo se ugovaranju novih gotovo 6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva koje planiramo usmjeriti na posebne kraće besplatne programe, i to folklorni program, program engleskog jezika, dramsko-scenski program, likovni program, program za potencijalno darovitu djecu, glazbeni program, sportski program.

U svom radu rukovodimo se Godišnjim planom i programom te Kurikulumom. Uvijek promišljamo unaprijed i imamo viziju kako poboljšati kvalitetu rada Vrtića i kako odgovoriti na izazove s kojima se svakodnevno susrećemo, a da svi dionici procesa (djeca, roditelji i djelatnici Vrtića) budu zadovoljni.

Naša vizija je biti uspješna zajednica djece, djelatnica i roditelja u čijem središtu je dijete. Svakim danom „rastemo“.Svjesni da ne smijemo stati i da imamo još prostora za napredak kako bismo omogućili sretno i bezbrižno djetinjstvo djeci u našem Vrtiću.

 

SPONZORIRANI ČLANAK