Aktualno IZDVAJAMO

Brojni župljani okupljeni na predstavljanju knjige don Mirka Maslaća

Sinoć je u zgradi Općine predstavljena knjiga dugogodišnjeg župnika župe Mlini, don Mirka Maslaća MOJA ŽUPA – MOJI ŽUPLJANI. Velika vijećnica ipak je bila premala za sve one koji su željeli prisustvovati predstavljanju knjige omiljenog svećenika.

Urednik ‘Moje župe – moji župljani’ Antun Šoljić u predstavljanju knjige spomenuo je riječi nobelovca Iva Andrića ‘Sa svakom starom ženom umre jedan stih te sa svakim fratrom biva zakopana jedna historija.’ Don Mirkova knjiga upravo je pokušaj da ne bude bez traga pokopan značajan dio povijesti ovih župa. Među ostalim vrijednim sastavnicama ove knjige istaknuo bih šaljive zgode te sprovodne govore kojih ima gotovo 300. U svima je naglašena vjera da smrt nije kraj. – rekao je urednik Šoljić.

Nadasve zanimljiva, pitka i lagana za čitanje – kazala je prof Fani Perun u svojem osvrtu te nadodala da je knjiga i vrijedan dokument jer precizno i kronološki navodi događaje i osobe. Ona je i izvor povijesnih činjenica, bilo da se radi o svećenicima koji su službovali u okolnim župama ili o crticama iz života Konavljana i Župljana, kako navodi autor “kad je bilo puno blaga po selima, i kad su škole bile pune djece, i kad je čeljad još bila u nošnji, i kad su na sprovod išli samo muški”. S knjigom ćete zaroniti u jedna prošla, davna vremena – kazala je prof Perun i zaključila citatom autora “Prije se živjelo skromno, ali radosno, pošteno i veselo.”

Monsinjor Mirko Maslać zahvalio se uredniku, prof Perun te predstavnicima Općina Konavle i Župa dubrovačka koje su pomogle u izdavanju ove knjige.

– Vrlo mi je drago vidjeti da iz svake moje župe ovdje ima prisutnih; iz Stravče, Pločica, Cavtata, a pogotovo Župe dubrovačke. Ipak sam ovdje proveo veći dio svog života. Moje uspomene nastojao sam sabrati u jednu knjigu. Svaku svoju župu sam iskreno volio, pogotovo one koje sam ispraćao. Znate, onaj dan kad je sprovod bio sam najzauzetija osoba. Kako je rekao sv.Leopold, svaki čovjek u sebi ima i zlata, i blata. Nastojao sam u svakom čovjeku vidjeti zlato, a ono što je blato prepuštam milosrđu Božjem.

Grafički urednik ‘Moje župe, moji župljani’ je Ivica Mezei koji je grafički pripremio i drugi dio don Mirkove knjige nazvan Silva rerum – šuma stvari. Radi se o isključivo online izdanju štiva u kojem don Mirko obrađuje povijest roda Maslaća.

Promociju knjige uveličali su svojim nastupom članovi župskog KUD-a Marko Marojica koji su don Mirku uručili prigodne poklone. Dar za don Mirka imale su i Konavoka Kate Šarilo Mihaica te prof Fani Perun koja mu je uručila svoju pjesmu napisanu u obliku križa.

Nakon promocije, ugodna večer završena je prigodnim tratamentom.

 

Mirko Maslać rođen je 20. veljače 1938. u Cerovici, župa Hrasno (BiH), od oca Stjepana i majke Anice Goluža. Pučku školu završio je u rodnom mjestu, gimnaziju u Čapljini i Dubrovniku, a teologiju u Zadru. Zaređen je za svećenika u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.

Prva pastoralna iskustva mons. Maslać stekao je u župi Stravča, a od 1968. godine bio je župnik u Pločicama.

Don Mirko Župu Sv. Ilara preuzima u rujnu 1976. godine te u njoj ostaje sve do travnja 2003. S vjernicima te Župe je proveo i najteže razdoblje u novijoj povijesti te je tijekom okupacije Župe dubrovačke s njima bio u izbjeglištvu u Gradu.  Uz službu u Mlinima, 1993. godine prihvatio je i službu dekana Dubrovačkog dekanata.

Nakon odlaska iz Mlina don Mirko je služio u Župi Sv. Nikole u Cavtatu, gdje uz pastoral postaje i generalni vikar u Biskupiji, a pomagao je i u Župi Sv. Mihajla na Lapadu.  Odlaskom biskupa Puljića u Zadar, don Mirko je ostao delegat Apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije. Nakon toga bio je bolnički kapelan i ravnatelj Svećeničkog doma u Dubrovniku.