Aktualno IZDVAJAMO

SEDAM OD DESET RIBA U SEBI IMA PLASTIKU, i sve to završi na tanjuru

Godišnje se u Europi baci 25 milijuna tona plastike i sve završi u okolišu i moru, puno toga završi i u Jadranskom moru. O tome kako zaštititi Jadran od onečišćenja komunalnim otpadom, u Dobro jutro, Hrvatska su govorili Slaven Dobrović, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i Đuro Horvat, poduzetnik u ekoindustriji i obradi komunalnog otpada.

Ovaj tjedan se održava Opća skupština UN-a o okolišu, kažu da smo u plastičnoj krizi, Dobrović se s time slaže i smatra da se svi trebamo s time upoznati. Pojasnio je da su sva mora svijeta puna plastike, a riječ je o materijalu koji ima izuzetna svojstva i činimo zločin kada ju bacimo u prirodu.

Ona se ne razgrađuje i nikad ne postaje dio kruženja tvari u prirodi, već se fragmentira i vraća nam se natrag u tanjur budući da trećina riba u Jadranu sadrži plastiku u svom organizmu

Sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku. Dobrović kaže da, prema istraživanjima, postoji jasna interakcija između plastike koja se gomila kao tvar koja se ne razgrađuje, ona se akumulira u vodi, u prirodi, u moru i nažalost je prisutna.

Najveći problem, što se otpada tiče imamo s Albanijom, Crnom Gorom i Grčkom, koji zbog specifičnosti Jadranskog mora, dolazi u Hrvatsku.

Na UN-ovoj konferenciji, koja se odvija ovaj tjedan, ima zabrinjavajuće podatke – do 2050. bit će u morima više plastike nego riba.

 

Više na: https://vijesti.hrt.hr/495725/sedam-od-deset-riba-u-jadranu-u-sebi-ima-plastiku