Aktualno IZDVAJAMO Obavijesti

Plenković posjetio Župu: razgovaralo se o prometu, vatrogastvu i Kuparima FOTO

Nakon jutrošnje sjednice vlade u Dubrovniku potpisano je preko 50 ugovora u vrijednosti od 4,5 milijardi kuna za Dubrovačko – neretvansku županiju. Župa dubrovačka za projekt „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja dječjeg vrtića Općine Župa dubrovačka“ dobit će 12.728.000,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Andrej Plenković je s ministrima u popodnevnim satima održao sastanak u zgradi Općine s načelnikom Nardellijem i suradnicima. Raspravljalo se o tri važne teme: izgradnji brze ceste od Zračne luke do Dubrovnika, vatrogastvu te o pitanju Kupara.

Nažalost, mi koji živimo na području Župe dubrovačke imamo negativne posljedice od tog prometa. Znamo da državna cesta kroz Župu više sliči gradskoj ulici nego ozbiljnoj državnoj prometnici i u tom cilju me veseli odluka Vlade što će izgradnja brze ceste ući u strateške projekte RH. Znamo da nas ipak dijeli dugi niz godina do te izgradnje. Studija koju radi IGH još uvijek nije u cijelosti privedena kraju, govorimo ipak o nekoliko godina koje nas dijele do izgradnje te ceste i samim tim rješenja prometa u Župi dubrovačkoj.

Tražimo pješačke prijelaze, projektiranje i izgradnju svega onoga što je moguće napraviti još do početka naredne sezone kako bi se život u Župi učinio lakšim. Natječaj za kompletno projektiranje državne ceste kroz Župu dubrovačku je otvoren, i nadamo se da će uskoro krenuti projektiranje svih pothodnika, nathodnika, rješavanje klizišta, sanacije pokosa.. dakle svega kako bi državna cesta bila sigurna za pješake i vozače.

Druga tema sastanka s premijerom bilo je pitanje vatrogastva. Znamo da je DVD Župe prvo izašlo u pomoć djelatnicima HE Dubrovnik. Financirano je 98 posto od strane Općine. Držimo da je kroz izmjene Zakona o vatrogastvu nužno na pravedniji način rasporediti sredstva koja država izdvaja za vatrogastvo. Kad govorimo o javnim vatrogasnim postrojbama, oni dobivaju dio tog kolača, nažalost DVD-ovi ne. U tom smislu smo tražili i od predsjednika Vlade da se kroz novi zakon ta sredstva bolje rasporede.

Na kraju, treća tema bilo je pitanje Kupara koji idu svojim tijekom…Međutim, razgovaralo se i o prostoru autokampa u Kuparima,sjeverno od državne ceste D8 koji je bio predviđen za kongresni centar. Današnja Vladina odluka je da se kongresni centar radi na Babinu kuku. Držim da su Kupari jednako vrijedna lokacija kao Babin kuk, možda čak i bolja.. Dogovorili smo da će Općina u suradnji sa Županijom i Gradom kroz urbanizam predvidjeti to područje za javno-društvenu namjenu, te predložiti Vladi da dio tog zemljišta ili u cijelosti pripadne jedinici lokalne samouprave s jasnim ciljem o budućoj namjeni. – rekao je Nardelli.