Aktualno Zdrav život

Kako potaknuti kreativnost?

Kreativnost uključuju stvaranje novih ideja, pojmova ili rješenja problema. Kako potaknuti kreativnost kada nam se desi blokada? Isprobala sam razne načine stoga ću vam pričati o onima koje su mi najviše pomogli. Za uspjeh u poslu vrlo je važna kreativnost. Dobra ideja je ono što nas izdvaja od ostalih. No, upravo je čest slučaj da baš kada želimo biti kreativniji, nemamo inspiracije. Stoga se ponekada sami moramo inspirirati kako bi potakli kreativnost. Ako ste se zapitali kako? Upravo vam u nastavku donosim neke od načina kako se inspirirati i potaknuti kreativnost. Preuzeto sa www.nivesslibar.com

Putujte
Putovanja će vam omogućiti da se opustite. Tada je puno lakše potaknuti kreativnost, domišljatost i maštovitost. Mogu osobno početi od sebe, jer promatrajući novu okolinu, nove ljude, i istražujući nove kulture, bez sumnje uvijek se u meni probuditi kreativnost. Nova mjesta me inspiriraju, vraćaju pozitivan način razmišljanja i bude ambicioznost i želju za ulaganjem u sebe. Kreativne i nove ideje uvijek mi pomognu da stvorim nova djela.

 

 Čitajte
Čitajte knjige. Književnost je sama po sebi poticajna u razvijanju mašte jer stvara nove svjetove, otvara nove situacije i nudi nova rješenja. Također bih spomenula da je dobar način da nahranite mozak upravo taj da proučite ideje i projekte pametnih ljudi. Case studiesi i biografije su vrlo inspirativne. Čitajte profile uspješnih ljudi i pokušajte shvatiti kojim su oni postupcima trenirali svoj mozak. The Economist, New Scientist, Business Insider i drugi ugledni časopisi izvući će vaše briljantne misli na površinu.

Bilježite ideje
Kada se briljantna ideja pojavi potrudite se da ostane. Upravo tada zabilježite tu ideju. I ono što je jako bitno da je u najkraćem roku pokušajte i realizirati, ideje su najbolje kada su svježe.

Slušajte glazbu
Važno je za napomenuti da su istraživanja pokazala da naročito vesela glazba utječe na ljude u pozitivnom smislu. Koncentrirajte se na riječi određene pjesme, usvojite raspoloženje koje vam glazba potiče. Potrebno je samo, kao i u čitanju, prepustiti se.

 Razvijajte i trenirajte mozak
Mozak držite zaposlenim rješavajući križaljke, zagonetke ili sudoku. Također poticajni i stimulativni razgovori te razne društvene igre također razvijaju kreativnost i tjeraju vas na traženje novih rješenja od kojih, nikad se ne zna, jedno može biti inspiracija za neki novi projekt.

 Kreirajte kreativno okruženje
Ponekad sve što nam treba je promjena uvjeta. Mozak se nesvjesno prilagođava uvjetima u kojim se nalazi. Ako ste u uredu ostali bez ideje prošećite, otiđite u park i okružite se zelenilom. Rezultati istraživanja kažu kako promatranje zelenih objekata potiče kreativno razmišljanje. Da biste pojačali svoju kreativnost, dovoljno je da dvije sekunde gledate u zelenu boju ili objekt. Promijenite uvjete rada tako da jednostavno odete na neko novo mjesto gdje će misli imati slobodu i potrebu zapitkivanja.