Aktualno

PRIPREME ZA SV. VLAHA-nošnja i barjaci

A)    OPIS NOŠNJE /ŽENSKE/

 

Košulja je od finog bijelog platna, koja dopire do pojasa. Niže košulje nose se «skutići» ili sotana. Preko skutića oblači se kotula. Sitno je «skićena» – složena u gibiće. Na kotulu se veže «ogrnač» –  pregača.

Na košulju se oblači «zubunac» ili korpetin, usko krojen haljetak bez rukava koji dopire do pojasa. Na zubunac se oblači «paletun» od jednakog materijala kao i kotula, modre, zelene, smeđe ili pepeljasto sive boje. Na paletun se stavlja maramica jednobojna bijela ili sa raznim motivima.

 

 

B)    OPIS NOŠNJE /MUŠKE/

Košulja je od bijelog platna, niskog ovratnika.

«Gaće» hlače su krojene od modre svite /fino sukno/. Veoma su široke. Gaće sežu do koljena gdje su čvrsto stisnute oko njega. Ispod suknenih gača obično se nose i donje gaće ili «gaćice» od bijelog platna jednako krojene kao i suknene.

Na košulju se oblači «presomitača» /prsluk/, koja je sprijeda od crvenog ili zelenog «velura» /baršuna/, a na leđima od svite iste boje kao i prednja krila. Preko presumitače oblači se «koret» /kratki haljetak/ s rukavima, od modre svite na ramenicima vezena zlatnom srmom, zavraćenih krajeva rukava ukrašenih također zlatnom srmom ili širitom. Preko koreta se nosi «jačerma» /prsluk/ od crvenog velura postavljen crvenom svitom, oburlan širitom i srmom. Bogato je izvezen i sprijeda i straga. Na prsima su pozlaćene «toke», koje se sastoje od «ploča» i «zapinjača». Oko pasa vezuje se «svilaj», široki kožni pojas od crvenog kajsera s nekoliko pretinaca, koji se straga veže ili kopča. U svilaj se stavlja «kubura» /puška/ i «handžar» /nož/. Preko svilaja vezuje se pas «trombulas» od šarene svile, a za pojas se još stavlja «šitkov ubručić» /šareni rubac/.

C)    NAZIV I OPIS NAKITA /ŽENA/

Među ukrasima oglavlja žene ističu se naušnice izrađene u tehnici filigrama sa sitnim biserima. Na poprsju se nosi kolarin sa 12 ili 16 velikih zlatnih filigranskih zrna i zlatnim srcem ili križem ukrašeno filigranima. Uz kolarin, ženska prsa krase ukrasne igle, rađene filigranom i okičene biserima. Na ruci žene nose uobičajni vjenčani prsten – vera – te prstenje raznih oblika nasljeđenih ili poklonjenih od predaka.

D)    NAZIV I OPIS NAKITA /MUŠKI/

Košulja od platna zatvorena je s dva «botuna» /puceta/ od srebrenog ili zlatnog filigrana. Na poprsju se nosi lanac – srebreni ili zlatni sa križem.

 

E)    NAZIV I OPIS OBUĆE

Žena: Žena za obuću upotrebljava uvijek crne pamučne tvorničke čarape i crne tvorničke polucipele.

Muškarac:  Sastoji se od «bječava» pletenih na iglu od bijelog bumbaka /pamuka/, koje dopiru do koljena. Preko njih stavljaju se «dokojenice» od crvenog ili ljubičastog sukna ili svite, ukrašene gotovo na cijeloj površini srmom i širitom, a straga, gdje se kopčaju pozlaćenim «tokama», koje se sastoje od veće ploče polukružnog oblika i od dva niza sitnijih toka u formi petlje ili savijene životinjske figurice. Obuvaju se crvene «papuče» od kajsera.

F)     NAZIVI I OPIS ČEŠLJANJA I POKRIVALA ZA GLAVU

Žena: Kosa se spleće u dvije pletenice. Pletenice se ovijaju oko glave. Preko pletenice veže se kvadrati «ubručić». Ubručić se slaže na trokut i zatim veže na zatiljku tako da mu krajevi slobodno padaju na ramena. Sa svake strane vezanog ubručića, iznad ušiju se stavljaju po dvije ili tri «ferete» /iglice/. Djevojke za razliku od žena na spletene pletenice ne stavljaju ubručić već vijenac od mirte ili u novije vrijeme od «mrtvog cvijeća» /umjetnog/.

Muškarac: Kod muškarca karakteristično je obično kratko šišanje, iako se prije nosila duga kosa spletena u «perčin». Na glavu se stavlja kapa od crvene «svite» /skerleta/, koja je danas bez kite, a nekada je bila ukrašena dugom kitom mrke ili modrocrne svile. Ženski barjak.

 

 Muški barjak .