Aktualno Obavijesti

Rasprave sa jučer održane sjednice Općinskog vijeća!

Na 4. sjednici Općinskog vijeća održanoj jučer raspravljalo se i glasovalo o čak 43. točke dnevnoga reda.

Među prvim točkama bila je i rasprava o problemima gradnje u pograničnom pojasu između BiH i RH, naselje Ivanica.
Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Jure Marić započeo je raspravu prezentacijom o problemima gradnje na području Ivanice. Problem je, kako su iskazali, to što je građevinska zona tik uz granicu. Problem je i što će nova granica ulaziti u teritorij RH nekih 700 metara. Vijećnik Mario Previšić izjavio je u raspravi kako je prvo trebalo jasno definirati granicu, pa tek onda ići u realizaciju projekta. Spomenuo je i slučaj iz 2007. godine u kojem je objekat građen na Ivanici ulazio na područje Hrvatske, i tad su, kaže Previšić, opravdanja bila da granice nisu jasno definirane. Rasprava se nastavila na aktualniji problem, a to je problem koje bi gužve na granici mogle praviti problem normalnom funkcioniranju prometa.
Načelnik Silvio Nardelli govorio je o problemu te je istaknuo kako je svjestan da u većini slučajeva gužva i kolone mogu zagušiti normalno funkcioniranje prometa, i zbog toga će se praviti 5 kolnih traka, upravo da bi se takvo što i izbjeglo. Također smatra da će gotovo sve ovisiti o brzini kojom će službenici obavljati svoj posao, kako na strani RH, tako i na BiH. Načelnik smatra kako bi projekt trebao funkcionirati sa 5 traka za promet, te da bi one trebale „upiti“ sav promet.
Rasprava o ovom problemu je potrajala, postavljalo se i pitanje o tome tko je uopće započeo ovaj projekt i koliko je Općina, s obzirom da se radi o njezinu teritoriju, bila upućena u sve. Iz Općine su kazali kako su svi dokumenti njima dostavljeni, te su oni na svaki i reagirali. Općina nije dala potvrdu, a Ministarstvo je nanovo treba tražiti kako bi se sve stvari pravno riješile.

Odluka o obavljanju autotaksi prijevoza na području Općine Župa dubrovačka sa sjedištem na području Grada Dubrovnika i Općine Dubrovačko primorje te Odluka o osnivanju povjerenstva za autotaksi prijevoz jednoglasno je prihvaćena. Ideja je da se oformi privremeno povjerenstvo koje bi odlučilo kojih bi 17 autotaksi prijevoznika obavljalo taksi usluge do stupanja novoga zakona. Natječaj za 17 taksi prijevoznika, a ne 10 kako je bilo prije, trebao bi biti između Božića i Nove godine, ali će se prebaciti za prvi mjesec jer se smatra da su mnogi na praznicima i na taj način se ne bi mogli prijaviti na natječaj.

Donesen je i Općinski proračun za 2018. godinu koji će iznositi 47.515.150 kuna, proračun je izglasan s 10 glasova za , dva protiv i dva suzdržana.