Aktualno Branitelji

Kolumna – Dan dubrovačkih branitelja

 

Ivica Cumeljan


 

Dan dubrovačkih branitelja

 

Tog 6.12.91. godine na Svetog Nikolu dubrovački branitelji su imali zadaću da nadljudskim naporima i velikom hrabrošću zaustave neprijatelja odnosno jugočetničku armadu u namjeri da zauzmu Grad. Naime, dan ranije u Cavtatu su održani pregovori u kojemu je takozvana JNA preko admirala Jokića još jednom od hrvatske strane zatražila bezuvjetnu predaju Grada. Budući da je vjerovao kako će konačnim osvajanjem Srđa odnosno tvrđave Imperijal predstavnike hrvatske vlade prisiliti na dugo očekivanu predaju Grada, Jokić je održao sastanak sa svojim zapovjednicima i prihvatio plan o napadu.

Napad je krenuo u samu zoru oko 5 i 50 iz tri smjera sa 150 vojnika podijeljenih po skupinama te uz potporu četiri tenka te minobacačkih i topničkih bitnica uokolo samog Dubrovnika.

S druge strane u tom trenutku je u tvrđavi bio 31 branitelj uz svu raspoloživu topničku potporu s naših položaja u Gradu. Neprijatelj je otpočeo granatiranje po cijelom Gradu odnosno po svim našim obrambenim položajima od Belvedera do Sustjepana. Teško je stradala i povijesna jezgra Grada na koju je palo više od 600 granata. Malobrojnim braniteljima na Srđu u pomoć stiže i grupa specijalne policije i gardista te zajednički odbijaju neprijateljski napad te protivniku zadaju teške gubitke. U tom bezumnom četničkom činu imali smo i mnogobrojne žrtve. Tako je poginulo 14 hrvatskih branitelja i 5 civila, a više od 60 ljudi je ranjeno. Podsjetimo se da su gaseći granatirani hotel Libertas poginuli župski branitelji Stjepan Salmanić i Andro Savinović.

Stoga je ovaj sudbonosni dan uzet kao Dan dubrovačkih branitelja.

Nemjerljiv je doprinos i uloga župskih dragovoljaca i branitelja u obrani Grada u tim sudbonosnim danima. Naime nakon teških borbi u obrani Župe dubrovačke i njenog pada 24. listopada, odmah po povlačenju u Grad jedan se dio branitelja, njih 69, odmah uključio i u obranu Grada. Do 6.12. broj župskih branitelja je već bio na broju 96, a do kraja godine ukupan broj branitelja iz Župe u obrani Grada bio je simboličnih 111. Bili su u svim tadašnjim postrojbama od 116. brigade, MUP-a, HRM-a,ONB-a, Minobacačkoj bitnici, Logistici.

Župski branitelji su bili razasuti i po svim položajima ondašnje prve crte obrane Grada Dubrovnika, Belvedera, Orkanskih visova, ispod magistrale, Srđa, Ludnice, KSK-a, Kaboge, Sustjepana.

Povodom Dana dubrovačkih branitelja, čestitke svim njegovim braniteljima i prije svega dužno poštovanje svim poginulim vitezovima. Neka im je laka hrvatska gruda i vječna im slava. Počivali u miru Božjem.

Da oni nisu hrabri bili, ne bi danas mi trobojnicu vili!!!