Aktualno Poljoprivreda

Kontroverzni herbicid dobio dozvolu na još pet godina!

Zemlje članice Europske unije u ponedjeljak su prihvatile prijedlog Europske komisije i kvalificiranom većinom produljile su na još pet godina dozvolu za uporabu glifosata, kontroverznog herbicida za koji se sumnja da je kancerogen.

Za odluku je glasovalo 18 zemalja članica, devet je bilo protiv, a jedna suzdržana, objavila je Komisija, a prenosi Slobodna dalmacija.

Komisija je za ponedjeljak sazvala Žalbeni odbor jer se nije postigla kvalificirana većina za prijedlog da se dozvola za glifosat produlji za još pet godina.

Kako Slobodna dalmacija prenosi, zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec smatra kako ovaj potez ne ide u korist građana Europske unije.
Unatoč tome što je Europski parlament u nedavno usvojenoj rezoluciji pozvao na djelomičnu zabranu glifosata u nepoljoprivredne svrhe i postupni prestanak njegova korištenja do 2022. godine, danas su pojedine države članice, Njemačka, Portugal, Rumunjska i Bugarska, promijenile svoje mišljenje i glasovale u korist produljenja dozvole za glifosat, čime se zadovoljila kvalificirana većina.

– Mi ćemo i dalje nastaviti svoju borbu protiv korištenja opasnih pesticida u korist zdravlja naših građana, životinja i okoliša kako bismo uspješno napravili tranziciju prema održivom poljoprivrednom modelu u EU – rekao je Škrlec, za Slobodnu dalmaciju.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.