Aktualno Kultura

Otvorena je izložba ptica organizirana od strane Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik.

Otvorena je izložba ptica organizirana od strane Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik.

U prostorijama stare škole Župa dubrovačka danas je održana izložba ptica, njih 331, da budemo precizni. Okupili su se roditelji s djecom, zaljubljenici u ptice i obični znatiželjnici.
Ptice koje su bile izložene pripadaju dubrovačkoj Udruzi koja broji 40 članova, od kojih je i velik broj Župljana. Domaćini ove izložbe su upravo Župljani koji su, kako kaže Andrej Greguš predsjednik Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Dubrovnik, ostvarili zavidne rezultate.

Razgovarali smo sa predsjednikom Udruge  Andrejom Greguš koji nam je odgovorio na nekoliko pitanja i time umirio našu znatiželju.

Saznali smo da se izložbe obično održavaju na jesen, početkom jedanaestog mjeseca i traju sve do kraja siječnja kada nastupa svjetsko prvenstvo.
Ova izložba je prva, iza nje slijedi državno prvenstvo koje će se održati u Zadru, a zavšava se u siječnju u Italiji povodom svjetskog prvenstva.
Svrha izložbe je prva selekcija, odnosno odluka o tome koja će od izloženih ptica ići dalje u natjecanje, a koje neće. Za to su bitni  kriteriji prema kojima se pticama sudi.
Na natjecanjima su ptice podijeljene u grupe: kanarinci boje, kanarinci stas, egzotične ptice, papige i križanci. Za svaku tu vrstu postoje određeni kriteriji, ali kriteriji kao što su perje, stas, kondicija, čistoća itd. odnose se na svaku od tih ptica.

Svi oni koji bi voljeli vidjeti izložbu ptica, naučiti nešto novo ili jednostavno uživati uz milozvučne note malenih ptica mogu to učiniti i sutra jer je izložba otvorena od 8:00-15:00 sati.

NN

 Članovi Udruge