Aktualno Kultura

Prvo okupljanje “veterana“ KUD-a “ Marko Marojica“ Župa dubrovačka održano u domu u Buićima

 

Donosimo vam izjavu Matea Čanića- umjetničkog voditelja Kud Marko Marojica.

Prva proba odrađena. Malo zagrijavanja baš kao da su upisani u školicu. Pa malo koračića za uvod i onda sjećanje na stare dane kad su ponosno balali župske bale odjeveni u najljepše nošnje. Među prisutnima priključile su se i nove članice koje prije nisu balale u KUD-u i imaju želju i volju naučit. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se još uvijek mogu priključiti. Slijedeće druženje je zakazano na istom mjestu u isto vrijeme u slijedeću srijedu. Dakle, 15.11. u 20:30 sati dom u Buićima.

Do okupljanja je došlo sasvim slučajno. Za sve je zaslužna Jelica Crnčević.Ove godine KUD “Marko Marojica“ krenuo je s pravom školicom folklora i čuvanja baštine župskoga kraja i lijepe naše. Probama se za sada, uz prijašnje članove priključilo četrdesetak djece od vrtićkog uzrasta pa do osmog razreda osnovne škole. Podjeljeni u četri skupine baš kao u školici marljivo su prionuli učenju župskih bala, plesova naše županije pa i cijele Hrvatske. Balom i pjesmom čuvaju našu tradiciju i narodne običaje.

Među mamama i tatama koji su brižno svoju dječicu doveli na probe, bila je i već  spomenuta Jelica. Kad je došla, odmah sam je pitao koje je dijete razred da znam u koju grupu da ga upišem…ostao sam totalno iznenađen kad mi je odgovorila da se ona došla upisati, a ne dijete, i da bi, ako može voljela naučit balat župske bale. Odgovorio sam da ću joj javiti. Nakon par dana ponovo me zazvala i pitala što je s probama?  Još više iznenađen upornošću sinula mi je ideja zašto ne okupiti bivše plesače KUD-a, koji su zbog raznoraznih razloga prestali biti aktivni članovi. Odmah sam joj rekao da probe idu i da joj javljam termin u roku dan ili dva.  Iznjevši ideju predsjedniku KUD-a Jakovu Handabaki koji je s radošću podržao taj mali pothvat, odlučio sam preko facebook stranice KUD-a pozvati sve ljude koji su se voljni aktivno priključiti KUD-u u balanju, plesanju, pjevanju, rekreaciji ili samo druženju da to mogu napravit u srijedu 08.11. u domu u Buićima. Krenuvši na probu, u autu kroz glavu mi se motalo samo neke negativne misli kad eto opet iznenađenja, da ne povjeruješ na okupljanje dođe petnestak  ljudi. Svi sretni što se uopće rodila ovakva ideja.

Inače KUD “Marko Marojica“ Župa dubrovačka ove godine slavi ne malih 46 godina postojanja. Napravljen je  veliki zaokret u radu prvenstveno s mladima. Početak rada već u vrtićkoj dobi veliki je zalog za budućnost KUD-a. Pa preko malo starije grupe, od drugog do petog razreda osnovne škole, te grupe od šestog do osmog razreda. Uz najstarije tzv. izvođački sastav KUD Marko Marojica broji oko 70-tak aktivnih članova. Moramo spomenuti  još i naše vrlo vrijedne tamburaše koji  pod vodstvom maestra Ivice Vlašića marljivo vježbaju,  kako izvedbe s plesnim dijelom KUD-a (Konavosko potkolo i Stare splitske plesove) tako i solo točke kojima upotpunjuju i daju nastupu dodatnu vrijednost. A sad još uz naše “veterane“ nema nam kraja.

Malo o Mateu Čaniću:

Njegov put do KUD-a je nekako prirodan. Od malih nogu još od prvog razreda osnovne škole odrastao je  uz folklor. Od školske folklorne sekcije, pa do Folklornog ansambla Linđo. Uz prave ljude pravo folklorno odrastanje kroz brojne folklorne škole i seminare diljem Hrvatske, zaljubljivanje u narodne običaje, ples i pjesmu, dovelo je do zapošljavanja kao profesionalnog plesača i plesnog korepetitora u ansamblu Linđo. Rad u ansamblu s djecom i rad s djecom u školama i vrtićima uobličio se u projekt Linđovo blago koji je okupio preko 200 djece iz četiri škole i dva vrtića. Taj rad s djecom imao je priliku prezentirati ne samo u njihovim školama nego čak i u projektu prekogranične suradnje gdje su sudjelovala djeca iz vrtića. Već 6 godina volontira u vrtiću „Gruž“ gdje uči djecu narodnim plesovima, pjesmama i običajima cijele Hrvatske.